Dikke kleuter wordt dikker door fout advies

Jonge kinderen die te dik zijn krijgen meer calorieën binnen dan ze nodig hebben, ook al houden zij en hun ouders zich keurig aan voedingsadviezen. Oorzaak is dat de formules waarop deze adviezen zijn gebaseerd, niet kloppen. Die overschatten het energieverbruik van deze groep kinderen met bijna 20 procent. Dat stelt Anna Sijtsma van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in haar proefschrift waarop ze 25 juni promoveert. Voedingsadviezen die van de bestaande formules gebruikmaken en bedoeld zijn om overgewicht tegen te gaan, doen dan juist het tegenovergestelde, concludeert zij. Voedingsdeskundigen gebruiken formules om vast te stellen hoeveel calorieën een kleuter nodig heeft voor een normale groei. Die gaan uit van lengte en gewicht. Maar volgens Sijtsma is de hoeveelheid spieren bepalend. Voedingsadviezen die op lengte en gewicht zijn gebaseerd, kunnen dan juist voor te dikke kinderen voor nog meer overgewicht zorgen, zo blijkt uit haar onderzoek.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Als het kind dikker blijft worden, ligt het toch voor de hand om (geleidelijk) minder eten te geven? Net zo lang tot het wel begint af te vallen. Daarvoor heb je geen formules nodig.

 2. input@nu

  meer beweging en buiten zijn zou in veel gevallen ook helpen

 3. grasspriet

  Ik heb het al vaker geschreven maar het is grote onzin om te denken dat er een algemeen geldend ‘gezond eetadvies’ is voor iedereen.
  Iedereen reageert anders op voeding en iedereen heeft tekorten a.g.v. onze moderne landbouwmethodes.
  Wil je gezond en niet te dik zijn/worden/blijven moet je weten wat jouw lichaam nodig is. Dat geldt voor volwassenen maar ook voor kleuters.
  De reguliere voedingsadviezen scheren iedereen over 1 kam, dat is gedoemt te mislukken.

Reacties niet toegestaan