‘Stiekeme’ inenting tegen mazelen in de Bible Belt

Als de buren niet kunnen zien dat je kinderen worden ingeent gaan veel ouders overstag. GGD's in de biblebelt enten daarom kinderen 'stiekem' thuis in na schooltijd. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Desondanks stijgt het aantal patiënten met de mazelen. De meeste patiënten zijn nooit ingeënt en zitten op reformatorische scholen. Veel bevindelijk gereformeerden zien vanwege hun geloof af van vaccinaties. Dat verzet houdt stand omdat deze gelovigen een gesloten gemeenschap vormen. Daarbinnen heerst een grote sociale controle, waardoor de groep moeilijk te bereiken is, aldus GGD-arts Frits Woonink. Extra spreekuren worden amper bezocht. 'Vandaar dat we mensen een individuele brief sturen met het aanbod hun kinderen thuis in te enten.'
Die aanpak lijkt wel te werken: tientallen kinderen zijn zo al gevaccineerd. Woonink: 'Veel ouders bekennen schoorvoetend dat het feit dat we langs wilden komen, hen over hun schaamte heen heeft geholpen.'
Het aantal meldingen van mazelenpatiënten is de afgelopen week gestegen van 161 naar 230. In deze periode zijn opnieuw twee mensen in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft het RIVM donderdag gemeld. Ook zijn er scholen bijgekomen waar de mazelen heerst, drie basisscholen en een middelbare school. Het werkelijke aantal zieken is waarschijnlijk veel hoger, omdat lang niet alle patiënten naar de huisarts gaan. Sinds mei hebben 7 kinderen met mazelen in het ziekenhuis gelegen. Hoeveel kinderen er nu nog in het ziekenhuis worden behandeld is niet bekend bij het RIVM. In zeer ernstige gevallen kan de ziekte dodelijk zijn.
 
 

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. hadewych simonis

  God ziet niets, de buren alles.

 2. Calhoun84

  Er is helemaal geen Bijbelse basis om kinderen niet in te enten. Dat God het ziet maakt dan ook helemaal niets uit, in deze gesloten gemeenschappen is de sociale controle soms als een politiestaat waardoor mensen bijna verplicht worden om het stiekem te doen. Geen journalistiek hoogstandje die subkop.

  Bepaalde christenen in deze gemeenschappen vinden het een motie van wantrouwen tegenover Gods voorzienigheid. Zij vergeten echter dat er in de Bijbel tal van voorbeelden zijn van mensen die voorzorgsmaatregelen namen. Nehemia bouwde een stadsmuur, en mensen moesten een hek op hun platte dak maken zodat men er niet af zou vallen. De Bijbel vertelt nergens dat je je niet zou mogen inenten.

  En laten we niet vergeten dat God ons de kennis en de mogelijkheden heeft gegeven om deze vaccins te maken en dat de Bijbel ons de opdracht geeft om goed voor ons lichaam te zorgen.

  • george

   Mooie reactie. Volgens mij worden deze artikelen en de reacties goed gelezen door sommigen binnen de groep die het betreft. En waar men oprecht gelooft goed te doen kan ik dat toch waarderen, hoewel het resultaat van die gedachte vreselijk is. Een inhoudelijke discussie helpt dan misschien. Ik denk dat ze zo voor zichzelf nog meer argumenten weten te vinden om voorzorgsmaatregelen te treffen, hoewel het misschien nog niet bespreekbaar is binnen de geloofsgemeenschap.

   (in antwoord op Calhoun84)
  • catchit64

   We hebben hier met een echte christen te maken en dat siert je. Ik geloof er allemaal niks van maar kan wel waardering opbrengen voor je uitleg.

   (in antwoord op Calhoun84)

Reacties niet toegestaan