Verrassing: de kosten van de zorg dalen ineens

Ziekenhuizen zouden tot 5% minder omzet boeken dan een jaar eerder. Dat meldt de Telegraaf vrijdag op basis van eigen onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat er vooral minder vraag is naar zorg in ziekenhuizen.  Ziekenhuizen melden tot 5% minder omzet dan een jaar geleden. Volgens de Landelijke huisartsenvereniging zijn er drie oorzaken aan te wijzen voor de daling:
 • er een aantal poliklinieken voor veelvoorkomende ziekten gesloten. Dat is de bezuinigingsmaatregelen is kennelijk werkt
 • huisartsen en andere eerstelijns hulpverleners doen werk dat eerder in de ziekenhuizen werd gedaan
 • vanwege de crisis gaan mensen minder snel naar de dokter uit angst om hun baan te verliezen
Betere fraudebestrijding in de zorgsector levert ook geld op. Donderdag maakte Koepel Zorgverzekeraars Nederland bekend dat door het scherper controleren van nota's van dokters vorig jaar €1,2 mrd is bespaard.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Mo Meta

  Fraude, overal fraude. Banken, Bouw, Zorg, Overheid. Tijd om witteboorden criminaliteit zwaarder te gaan straffen. (Überhaupt te straffen met gevangenis)

  • kletsmajoor

   In een economische crisis is het “normaal” dat er een lange periode is waarin schandaal na schandaal wordt blootgelegd. Zo’n periode maakt duidelijk waar, in de tijd dat het nog goed ging, de excessen zijn ontstaan. Het boek “Deflatie in aantocht” van Eric Mecking laat mooi zien dat dit in de depressie na 1929 ook gebeurde. Een aanrader.

   (in antwoord op Mo Meta)
 2. Paulraw

  Vrije markt voor zorg zou profijt opleveren voor de burger in de vorm van lagere premies.
  Dus wat lazen we laatst in de NRC:
  ” Dit jaar kondigen de zorgverzekeraars, die de afgelopen jaren recordwinsten boekten en beschikken over grote eigen reserves, naar alle verwachting aan hun maandelijkse premies voor 2014 te verlagen. Het kabinet wil de lastenverlichting die dit voor burgers oplevert weer terughalen via een verhoging van de inkomstenbelasting. Voorwaarde is wel dat de zorgpremies de komende jaren structureel dalen. Dat moet duidelijk worden in augustus.”

  Kabinet is compleet ongeloofwaardig .

 3. Cornelis Berend

  Zorgkosten dalen niet, dat is bullshit.

  Vriendin kreeg een afrekening van 200 Euro voor 10 minuten bezoek aan dermatoloog met medeling: “hoort bij je huidtype”. Zorgverzekeraar betaald instituut van dermatoloog direct en kan niet zien of het bedrag voor 1,2 of 5 bezoeken is. Het eigen risico dus in een keer uitgegeven. “Who cares”, om in zorgbegrippen te blijven.

  Ik begin te geloven dat een electronisch patiëntendossier een hele hoop gesjoemel en zakkenvullerij wel eens heel erg de kop in zou kunnen drukken. Alleen jammer dat er verzekeraars bij betrokken zijn, dat zijn namelijk de aanvoerders in het onmenselijk maken van de maatschappij.

 4. Templein

  Ik weet nog niet wat ik ervan moet vinden. Wat is de rol van de patiënt, of de potentiële patiënt waar we allemaal toe behoren?

  Sommige ziekenhuizen gaan failliet.
  Andere gaan fuseren, ondanks de algemeen erkende opvatting dat fusies geen kwaliteit verhoogt of kosten verlagen.

  Ziekenhuizen beschuldigen weer op hun beurt (als ze durven) de zorgverzekeraars omdat die een groot deel van de geleverde verzekerde zorg niet uitbetalen aan de ziekenhuizen. Want de zorg (op maat voor de individuele patiënt) komt niet overeen met het DOT (vooraf door de overheid vastgestelde verrichtingen en tarieven). Tja, een arts kan niet geheel vooraf voorspellen wat de diagnose(s) en behandeling zullen zijn.

  Volgens ene Peterse moeten er dan gaten worden gedicht. Er wordt dan maar bezuinigd op verplegend personeel. De zorgverzekeraars behouden de vette winsten.

  Krijgt het neoliberalisme hier via een omweg toch zijn zin? Mammoetziekenhuizen en grote financiële instellingen (verzekeraars) zullen de financiële gebouwen zijn, waar het grote publiek tijdelijk mag schuilen in een kamertje zes hoog achter voor veel geld.

 5. george

  Zou het hogere eigen risico dan toch werken?

Reacties niet toegestaan