Hoe je te wapenen tegen zeurende, negatieve mensen

Er zijn mensen in je omgeving die bij iedere mogelijkheid een gevaar zien, van ieder goed nieuws iets naars maken. Jij vertelt enthousiast dat je een betere baan hebt, promotie, en zij vertellen dat je dan veel harder moet werken, dan je meer kritiek krijgt, dat je kan falen in je nieuwe baan. Van die mensen weet je dat ze zo doen - ze doen altijd zo - en toch kruipt te twijfel onder je huid. Je weet dat het aan hen ligt en toch maakt het je onzeker Wat kun je er aan doen? Hou voor ogen dat het gaat over hen en niet over jou Dit soort zeurmensen zijn overal kritisch over en niet speciaal over jou en jouw zaken. Houd dat voor ogen. Het is niet persoonlijk bedoeld. Je kan hen negeren en ontlopen Als je echt last denkt te krijgen van de ondermijnende werking van zo iemand, ontloop hem of haar dan. Of negeer volkomen wat ze zegt. Zegt het tegenovergestelde Je kunt iedere kritische opmerking pareren met een positieve. Zij: "Dat shirt staat je niet". Jij: "Wat heb je een prachtige schoenen." Kan helpen. Zeg hen serieus wat je er van vindt Dat kan het eind zijn van de vriendschap, maar het kan ook helpen. Misschien heeft de zeur wel niet in de gaten dat ze zeurt. En misschien kan ze er mee ophouden. In ieder geval klaart het voor jou de lucht.

Bron(nen):   Psych Central      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kristi

  Maar het is soms ook gewoon leuk en bevrijdend om een potje te zitten kankeren! Hoort erbij. Moet je niet krampachtig roze gaan kleuren…

  • snorkel

   Fair enough. Maar dit artikel gaat er over dat de ‘zeurpiet’ andere mensen lastig valt met zijn/haar gezeur, en dat die mensen dit vervelend vinden. Wat voor de zeurpiet ‘oplucht’ kan voor een ander (die bijvoorbeeld vol goede moed aan die nieuwe baan uit het artikel wil beginnen) heel vervelend zijn. Zo kan ik me herinneren dat, toen ik een paar jaar geleden een maand op vakantie ging (mijn eerste vakantie in jaren) naar een ver en zonnig oord, een collega me dagen lang heeft lopen doorzagen met allerlei mogelijke mitsen, maren, mogelijke problemen en ronduit gezeik. Het was voor hem vast lekker om zijn frustraties kwijt te raken (wat die frustraties dan ook waren), maar ik kan je vertellen dat ik er minder blij mee was. En dat ik die collega ineens een tijdje een stuk minder aardig heb gevonden en zelfs merkte dat ik ‘m (onbewust) maar probeerde te vermijden.

   Dus krampachtig roze kleuren: Nee, over het algemeen geen goed idee.
   Krampachtig zwart kleuren: Minstens zo erg!

   Gewoon realistisch blijven dus.

   (in antwoord op Kristi)
 2. jan bosscher

  Zeuren, vooral over Nederland is verschrikkelijk, maar wij zijn er wel mee in de top van gelukkige landen gekomen (oorzaak /gevolg?), het is erg maar zeuren Helpt.

  • utsjaermets

   Nederland is plat. In Nederland regent het vaak. Alleen in Nederland hebben we een Wilders etcetc. En toch staan we in die top…..

   Sorry Jan, maar ik zeur wellicht 😉 dus negeer me svp

   (in antwoord op jan bosscher)
 3. kletsmajoor

  Houdt altijd in gedachten dat zeurpieten ook weleens gelijk zouden kunnen hebben. Ze hebben vaak een open oog voor risico’s, iets waar je in deze crisistijden je voordeel mee kan doen.

 4. Prikker

  Ik zou zeggen, begin met onderscheid te maken tussen zeurpieten en kritiekgevers.
  Zeurpieten moet je negeren, maar kritiek kun je van leren… ook als die onprettig is.

 5. Dead Silence

  Ik kanker de hele dag en heb er samen met andere heel veel plezier in want we lachen ons kapot.

 6. Martijn van Belle

  Ik zie die roze brillen met genot de afgrond inglijden met hun torenhoge tophypotheek en die elke waarschuwing in de wind sloegen hahahahaah

Reacties niet toegestaan