Lang lunchen goed, kort lunchen beter

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
woensdag, 07 augustus 2013 om 7:59
welingelichtekringen header 1
Je denkt misschien, dat je beter niet achter je computer kunt lunchen. Liever ergens een goed hapje eten, wandelingetje en dan met frisse moed er weer tegen aan. Fris zeker, maar geconcentreerd?
Neem 32 vrouwen. Laat de ene helft een uur lang met een vriendin in een restaurant lunchen en de andere helft in twintig minuten alleen aan het bureau. Dat deed professor Werner Sommer van de Berlijnse Humboldt Universiteit, schrijft NRC. De twee groepen aten en dronken wel hetzelfde.
Het resultaat is opvallend. De vrouwen, die na twintig minuten weer aan de slag gingen, waren scherper en geconcentreerder dan de langlunchers. Ze bleken meer cognitieve controle te hebben. De vrouwen, die na een uurtje babbelen uit het restaurant kwamen, werkten slordiger, maakten meer fouten en vonden hun fouten bovendien minder erg.
Lang lunchen heeft ook voordelen. De groep, die uitgebreid lunchte, voelde zich daarna beter en meer ontspannen dan de andere groep. Ook is het voor creatieve beroepsgroepen en voor sociale eenheid in het team juist goed om minder cognitieve controle te hebben.
Kanttekening bij het onderzoek is, dat er meerdere factoren van invloed kunnen zijn op de cognitieve controle. Onduidelijk is of het verschil is ontstaan door de locatie, de lengte van de lunch of het gezelschap.
Bron(nen): NRC