Zonder condoom vrijen mag als je hiv-positief bent

De Hoge Gezondheidsraad is het Belgische wetenschappelijk adviesorgaan dat de overheid adviseert over vraagstukken op het gebied van volksgezondheid en gezondheidszorg, vergelijkbaar met de Nederlandse Gezondheidsraad. Vandaag heeft die Hoge Gezondheidsraad een opmerkelijke uitspraak gedaan: 'Je mag zonder condoom vrijen met een seropositieve partner'. Als er sprake is van hiv-serodiscordantie, d.w.z. dat de ene partner hiv-positief is en de andere niet, en je wil liever geen condoom meer gebruiken - bv. omdat je kinderen wil of omdat je het gewoon niet prettig vindt - dan kan dat mits je je houdt aan de volgende voorwaarden: - De seropositieve partner moet een cART behandeling (een combinatie van anti-hiv-therapieën) ondergaan, waardoor de bloedwaarden van het virus 6 maanden onder de grensdetectie liggen. - Tijdens de periode van onbeschermde seks moet het stel strikt medisch begeleid worden, een systematische screening ondergaan, mogen ze geen andere seksuele partners hebben en mag de seropositieve partner zijn behandeling niet onderbreken. - De medische begeleiders moeten actief informatie verstrekken en de eindbeslissing over het al dan niet gebruiken van een condoom ligt altijd bij de seronegatieve partner. De Hoge Gezondheidsraad benadrukt echter ook dat het condoom ‘de preventie bij uitstek’ blijft voor hiv en andere soa's.

Bron(nen):   Het Nieuwsblad      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Tuurlijk mag dat, waaro mer dan zoveel poespas gemaakt moet worden is mij een raadsel. Of het verstandig is, is een andere vraag.

 2. JRR Uijlings

  Verlies je dan ook je aanspraak op ziektekostenvergoeding voor HIV behandelingen?

 3. Heldoppantoffels

  De wetenschap is inmiddels al wel zover dat medicatie er voor kan zorgen dat Hiv nauwelijks meer waarneembaar is in het bloed.

  Ik zou het risico in ieder geval niet nemen tot er een geneesmiddel is dat er voor zorgt dat de ziekte volledig verdwijnt.

Reacties niet toegestaan