Zorgpremie gaat omlaag

De zorgpremie gaat omlaag. DSW zorgverzekeraar maakte  bekend dat het zijn maandelijkse zorgpremie met 7,50 euro naar beneden brengt. Dat betekent dat de premie over het hele jaar daalt van 1230 naar 1140 euro, een verschil van 90 euro.Vorige week verlaagde de verzekeraar de premie tussentijds. De laatste drie maanden van dit jaar betalen klanten hierdoor 98,50 euro in plaats van 102,50 euro, waardoor de jaarpremie uitkomt op 1218 euro. Volgend jaar ligt de jaarpremie dus 78 euro lager. Dat verschil kan groter worden als de premie opnieuw tussentijds wordt verlaagd. DSW maakt altijd op de eerste dinsdag na Prinsjesdag als eerste van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend wat er voor de basisverzekering moet worden betaald. Meestal volgen de andere zorgverzekeraars dit voorbeeld. Sterker nog, de meeste gaan er  nog onder zitten. Te verwachten is dus dat ook andere verzekeraars met lagere premies komen.
Dat kan ook makkelijk:  zorgverzekeraars hebben het afgelopen jaar bij elkaar 1,4 miljard euro winst gemaakt. Het aantal mensen dat zorg gebruikt, neemt al wat langer flink af, medicijnen nemen nog steeds in prijs af en het eigen risico is omhoog gegaan. Verder hebben de meeste zorgverzekeraars meer dan genoeg reserves op de bank staan.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Captain Caveman

  Al die jaren van premies verhogen is dus ook niet nodig geweest, gezien totale winst van 1,4(!) miljard.
  Hebben ze mooi weer hun targets gehaald en krijgen ze fijn weer hun bonus, over de ruggen van iedereen.
  Reken je rijk.
  Iedereen is verplicht een zorgverzekering te hebben, op zich logisch en prima, maar het kan niet zo zijn dat het ongecontroleerd bij commerciele instellingen ligt.
  Dit behoeft een controle

  • RhodBerth

   Mijn eerste reactie was: “Mooi!” maar je kunt er natuurlijk ook negatief naar kijken.

   (in antwoord op Captain Caveman)
   • Captain Caveman

    ik probeer er realistisch naar te kijken.
    Als metafoor; wanneer je jaren lang slaag krijgt, kun je idd zeggen dat het mooi is wanneer het ophoudt.
    Ondertussen heb je wel wat te lijden gehad en wat voor garanties zijn er voor de toekomst?
    Verder is dit net als bij belastingteruggave; je hebt het eerst wel zelf al betaald

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Dat is niet realistisch, dat is cynisch.
     Het leven bestaat uit ups en downs, en soms gaat het down en soms gaat het up. En uiteraard is het al mooi als er een einde komt aan een down periode.

     Daar kun je dan ook gewoon blij mee zijn.
     Daar wordt je allereerst zelf een gelukkiger mens van.

     Cynische mensen zijn meestal niet zo gelukkig.

     (in antwoord op Captain Caveman)
     • Peter

      Dat weet je niet. Soms zijn mensen zo van nature omdat ze niet beter weten.
      Er zijn legio gedragssoorten.
      Ik zie overal de humor wel van in.
      Iets hoeft niet per se cynisch te zijn.
      Dat ligt ook aan de ontvanger.
      In wat voor gemoedstoestand te bent.

      Het kan nooit erger worden dan het al is. 😉

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Genuine_Defector

      Neemt verder niet weg dat de uitgaven aan zorg in dit land ridicuul zijn. Een verachtvoudiging in dertig jaar.
      Daar is niets cynisch aan…

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Dead Silence

      Als ik kijk wat er in rekening gebracht wordt, hoe specialisten hun eigen BV-tjes vanuit het ziekenhuis runnen en wat medicijnen en apothekers aan weekendtoeslagen tellen, dan durf ik met droge ogen te stellen dat je zo 20%, dus 15 miljard, kan reduceren aan onnodige uitgaven. Ik ben een keertje opgehaald door de ambulance in het weekend en heb een nachtje moeten slapen in het ziekenhuis. Rekening 4500 euro. Exclusief onderzoekskosten. Mijn mond viel open. Zoon van mijn vriend moest iets laten hechten. Welgeteld 15 minuten Eerste Hulp. Kosten: 1200 euro. Ik bedoel maar.

      (in antwoord op Genuine_Defector)
     • Genuine_Defector

      I know. Een vriend van me, die nota bene voor arts studeerde, was eens gevallen en bloedde erg. Ik wilde in al mijn naïviteit en paniek een ambulance bellen. “Doe niet!”, riep hij. “Weet je wel wat dat kost, man?” Ik had daar op dat moment nog geen idee van. Bleek zo’n €700 te kosten (ritje van nog geen 10 minuten). Dit speelde overigens enige jaren geleden. Ik weet niet hoe het nu is geregeld met de kosten van ziekenvervoer. Maar het geeft aan dat er flink wat mis is in de zorgsector. Die 15 miljard is wat mij betreft nog maar het begin. Er zit daar iets goed mis. En dat zijn inderdaad niet alleen de bestuurders.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • Captain Caveman

      Aan uw deductie ligt een bepaalde naiviteit ten grondslag

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ik zou het om willen draaien.
      Het lijkt mij eerder dat mensen die telkens weer zich overal druk om maken naïef zijn. Het verbaast mijn niks dat mensen en bedrijven altijd proberen hun financiële positie te verbeteren. Waarom zouden zorginstellingen dat niet doen?
      Dat zou u ook doen, en ik ook.

      Uiteraard hebben wij een aantal jaar teveel premie betaald. En wellicht hebben we ook weleens een paar jaar te weinig premie betaald. Who knows.

      U heeft keuze genoeg, ga altijd naar de goedkoopste aanbieder, en als iedereen dat doet zullen de prijzen in de volle breedte dalen.

      Zelf kies ik als het om mijn gezondheid gaat niet de goodkoopste aanbieder maar de beste, dat is ONVZ. Dat kost per jaar een paar tientjes meer, maar alles wordt vergoed, altijd keuze, nooit hommeles. Dat is het me absoluut wel waard.

      Mensen betalen met veel plezier honderden euro’s teveel voor hun iphone, roken voor honderden euro’s per jaar. En als er dan 20 euro teveel zorgpremie moet worden betaald is het huis te klein.

      Ik snap er niks van.

      (in antwoord op Captain Caveman)
     • Captain Caveman

      Goed plan, laat vooral niemand zich druk maken om die dingen en zo de vrije hand geven, dan komt alles vast wel goed.
      Helaas…
      Bent u meer iemand die anderen de hete kastanjes voor uzelf uit het vuur laat halen?
      Ziektekostenverzekering is geen keuze, maar een verplichting. En die verplichting wordt ook kunstmatig duur gehouden in de basis.
      Hetgeen wat u aanhaalt als (appel en peren) vergelijk is een vrije keuze door de mensen.
      Uw laatste zin spreekt boekdelen…

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Mensen maken zich selectief druk om zaken. Anderen wordt verweten graaiers te zijn, terwijl mensen het zichzelf wel vergeven als ze ergens een extra slaatje uit proberen te halen.

      Ik ben zelfstandige en haal al mijn eigen kastanjes uit het vuur. Hoogstens geholpen door de mensen om me heen.

      Als ik een goedkopere verzekering wil dan ga ik die zoeken. Desnoods ga ik bellen. Ik ga niet klagen over alles en hoe we hier en daar genomen en genaaid worden. Uiteraard betaal ik links en rechts teveel. En misschien betaalt mijn opdrachtgever mij wel teveel. En misschien betaal ik wel te weinig belasting of krijg ik teveel toeslagen.

      De NL’er wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Het moet allemaal goedkoop, maar wel perfect. Ik snap best dat verzekeraars de afgelopen jaren wat buffers hebben willen inbouwen. Niks zo grillig als de Nederlandse ziektekosten. Waar iedereen wel gezond 90 wil worden, maar waar men boos wordt als er een beetje eigen risico betaald moet worden.

      Ik werk in België, op dit moment, en de zorgkosten zijn daar veel hoger. Er moet per opname meer betaald worden. Dat schijnt in alle andere landen van de EU zo te zijn.

      Er zijn in NL momenteel 100-duizenden klaagkippen. Ik zou zeggen: zet met elkaar jullie klaagkipverzekeringsbank op en ga daar lekker met z’n allen voor 100 euro per jaar perfecte zorg inkopen. Het is een vrij land. En de zorg staat open voor je eigen verzekeraar.

      Je bent ook vrij om hier door te klagen over al het grote onheil dat je wordt aangedaan. boehoe snif snik.. En ik ben vrij om daar op te reageren met een welverdiende: “Stel je niet zo gruwelijk aan”.

      Werkt mooi, zo’n vrij land!

      (in antwoord op Captain Caveman)
     • Captain Caveman

      Met andere woorden bent u zo iemand die klaagt over het feit dat andere mensen klagen

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Yes, that’s me! 😉

      (in antwoord op Captain Caveman)
 2. Alimehr

  Zorgpremie met 7,5 euro omlaag, energieheffingen omhoog, arbeidsheffingskorting omhoog. accijns omhoog etc. etc. Het is alleen maar meer betalen aan linkse hobby’s in NL. De NL overheid is een dorstige bloedzuiger die je nooit van je been kunt afschudden.

Reacties niet toegestaan