‘Dodelijk Zuid-Amerikaans virus springt over van mens op mens’

'Het chaparevirus springt over van mens op mens, ontdekten onderzoekers van het Amerikaanse CDC. Tot nu toe zijn er alleen kleine uitbraken van het dodelijke virus bekend in Bolivia.

Het virus dat wat op ebola lijkt, is vermoedelijk afkomstig van ratten. Het eerste geval dateert al van 2004. Toen stierf een 22-jarige Boliviaanse boer uit de provincie Chapare na onder meer inwendige bloedingen.

Mogelijk bleef het virus daarna jarenlang onopgemerkt, omdat de verschijnselen lijken op die van Dengue. Pas in 2019 dook het virus weer op. Nu in de regio van hoofdstad La Paz. Er waren vijf gevallen bekend, van wie er drie overleden.

“Uit ons onderzoek blijkt dat twee ziekenhuispatiënten het virus hebben doorgegeven aan drie zorgmedewerkers”, zegt epidemioloog Caitlin Cossaboom van het CDC. “Een van de patiënten en twee medici kwamen om het leven. We denken nu dat er potentieel veel lichaamsvloeistoffen zijn die het virus kunnen overdragen.”

Een virus dat zich op deze manier verspreidt, is wel veel beter beheersbaar dan wanneer het via de ademhaling worden overgedragen, zoals het coronavirus. Toch waarschuwen de wetenschappers voor de mogelijkheid van grote uitbraken.

Bron(nen):   The Guardian