Onregelmatige bedtijd slecht voor kinderen

Kinderen die niet elke avond even laat naar bed gaan, kunnen last krijgen van gedragsproblemen. Ook kan de ontwikkeling van de hersenen hierdoor verstoord worden. Steeds op een ander tijdstip gaan slapen, ontregelt daarnaast het natuurlijke ritme van het lichaam en het veroorzaakt een slaaptekort. Dat blijkt uit nieuw onderzoek onder meer dan 10.000 kinderen. Door wisselende bedtijden verkeert het kinderlichaam eigenlijk in een constante jet lag. Dat is niet goed voor een gezonde ontwikkeling en het dagelijks functioneren van het kind. De ontwikkeling van het jonge kind heeft grote invloed op gezondheid en welzijn op latere leeftijd. Verstoringen van het slaapritme kunnen zo levenslange gevolgen hebben. Hoe langduriger de onregelmatige bedtijden hoe vaker gedragsproblemen als hyperactiviteit, problemen met leeftijdsgenoten en emotionele problemen voorkomen. Maar het effect is omkeerbaar. Zo gauw de kinderen weer op regelmatige tijden gaan slapen, verbetert direct het gedrag. Van alle driejarigen gaat 20 procent op onregelmatige tijden naar bed. Op zevenjarige leeftijd ligt dat percentage alweer een stuk lager. Dokters zouden bij reguliere controles vaker moeten informeren naar het slaapritme van een kind.

Bron(nen):   PsychCentral      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Marco Gorter

  Ben wel benieuwd naar de bandbreedte waarbinnen de bedtijd moet liggen wil dit als onregelmatig gezien worden. Ik krijg mijn drie kids namelijk als gevolg van sporten en andere activiteiten regelmatig niet binnen een bandbreedte van 30 minuten op hetzelfde tijdstip in bed.
  Gezien het gedrag van mijn kids hoef ik me nog niet direct zorgen te maken.

  Nog even en dan begint voor ze de pubertijd, dan schijnen ze volgens weer een ander onderzoek permanent in een jetlag te leven.

 2. ikookeven

  Een bandbreedte van 30 tot 60 minuten constant is ook regelmatig toch? Heb 2 kids, gaat prima! Volgens mij bedoelen “ze” met “onregelmatig” dat er geen regelmaat in zit… :-).

  Verschilt waarschijnlijk per kind.

Reacties niet toegestaan