‘Mogelijk lopen duizenden Nederlanders rond met ernstige ziekte’

Nog steeds zijn er duizenden diagnoses níet gesteld als gevolg van de coronacrisis. Specialisten hoopten dat de achterstand zou zijn ingelopen. Dat is niet het geval, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze spreken van 'alarmerende cijfers'.

"We hadden gehoopt dat er na de opheffing van de gedeeltelijke lockdown een inhaalslag zou worden gemaakt", zegt Jos Bart, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) tegen de NOS. "Uit de cijfers blijkt echter dat een traag herstel tot een normaal niveau opgetreden is, maar dat de achterstand niet is ingehaald."

Uit het onderzoek van NVVP en pathologiedatabase PALGA blijkt dat 10 tot 15 procent van de diagnoses mist op basis van het vijfjaarlijkse gemiddelde. Van het bevolkingsonderzoek ontbreekt 25 procent. Vooral het aantal kankerdiagnoses blijft achter, maar ook aandoeningen aan bijvoorbeeld het maag- en darmstelsel worden minder opgemerkt.

De achterstand kan tot grote gezondheidsschade leiden vreest het NVVP, dat niet gelooft dat er minder mensen ziek worden. "Het is belangrijk dat mensen met klachten zich blijven melden bij de huisarts", aldus Bart.

Bron(nen):   NOS