Wie corona heeft gehad, is langer immuun voor het virus dan gedacht

Een van de grootste zorgen rond het coronavirus is de kans dat je opnieuw besmet kunt raken als je het virus al hebt gehad. De kans daarop lijkt mee te vallen. Volgens het laatste onderzoek is iemand die Covid-19 heeft gehad zeker acht maanden beschermd.

Eerder al toonde onderzoek van onder meer het RIVM aan dat mensen een half jaar na besmetting nog steeds antistoffen in het bloed hadden die herbesmetting voorkomen. Een nieuwe studie, die in Science Magazine verscheen, doet daar nog een schepje bovenop: ook na acht maanden zijn besmette mensen nog steeds beschermd.

De studie was klein: 188 ex-coronapatiënten zijn onderzocht op antilichamen, 43 van hen hadden langer dan zes maanden geleden covid gehad. Behalve naar antistoffen keken de wetenschappers ook naar B-geheugencellen die heel gericht werken tegen het zogenaamde spike-eiwit van het coronavirus. Verrassend: die B-cellen namen zelfs toe na verloop van tijd. “Onze gegevens suggereren dat de immuunrespons er is, en blijft”, aldus professor Allessandro Sette.

Kleine kanttekening: de immuunrespons kan per persoon verschillen. “Sommige mensen hebben heel weinig immuungeheugen”, legt medeonderzoeker Shane Crotty uit. “En misschien zijn die mensen wel veel gevoeliger voor herbesmetting.”

Bron(nen):   Science Magazine