Longfoto’s van coronapatiënt: “Longen zien er slechter uit dan die van een roker”

De meeste mensen herstellen zonder problemen van het coronavirus, maar sommige ernstige zieke coronapatiënten hebben nadien behoorlijke longschade. Een Amerikaanse traumachirurg toont op röntgenfoto's aan hoe 'post-covidlongen' er soms uitzien. "Erger dan rokerslongen."

Chirurge Brittany Bankhead-Kendall uit Texas toont drie longfoto's: die van een gezond persoon, die van een roker en die van een oud-coronapatiënt. Bij die laatste zijn witte vlekken te zien. Dit zijn ground-glass opacities (GGO’s) waarbij de longblaasjes opzwellen en vollopen met ontstekingsvloeistof.

“De longen van iemand die besmet raakte met het coronavirus zien er slechter uit dan die van rokers”, vertelt de chirurge. “Er zijn duidelijk witte vlekken te zien. Sommige patiënten voelen zich goed op het moment dat de foto werd gemaakt, maar dat betekent niet dat ze later geen problemen kunnen ondervinden.” 

Mogelijk lopen ze fibrose, of littekenweefsel in de longen op, waardoor de zuurstofopname verminderd is, wat kan leiden tot klachten als kortademigheid en vermoeidheid. Het kan zijn dat coronapatiënten blijvend schade oplopen na een besmetting. Om hoeveel mensen het gaat moet na de pandemie blijken.