Wat te doen als je ontdekt dat je een psychopaat bent?

Op een dag zat hersenwetenschapper James Fallon door de hersenscans van psychopaten te bladeren. In zijn ziekenhuis deed hij daar onderzoek naar. Even later ging hij ook door de scans van zijn familie. Gemaakt voor een onderzoek naar Alzheimer. En ineens zag hij dat één van zijn familieleden alle hersentrekjes had van een psychopaat. Hij zocht uit van welk familielid die scan was en dat bleek hij zelf. Hij liet aanvullend genetisch onderzoek doen en dat bevestigde het beeld: hij is een psychopaat. Hij scoorde op de genetische kenmerken van iemand die geneigd is tot geweld, die een slechte gewetensfunctie heeft, weinig talent voor empathie. Aan Smithsonian vertelt hij dat die kennis hem wel van zijn stuk bracht, maar hem sterkte te doen wat hem bij zijn opvoeding was meegegeven: fatsoenlijke dingen. Met de wetenschap dat hij geneigd was tot het kwade deed hij nog meer zijn best het goede te doen. En dat lukte. Hij gebruikt nooit geweld, steelt niet, doet geen psychopaten dingen. En hij trok daaruit de les dat genetisch voorbestemd zijn niet betekent dat je onvermijdelijk zo wordt. Anders gezegd: opvoeding doet er toe

Bron(nen):   Gizmodo      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Wat mij nou intrigeert in zijn geval: Hij heeft vanuit zijn opvoeding een ‘lijstje’ met fatsoenlijk gedrag meegekregen voor allerlei situaties. Wat gebeurt er als hij in nieuwe (sociale) situaties terecht komt? Kan hij dan zelf bedenken wat fatsoenlijk is in die nieuwe situatie of moet hij dat bij anderen ‘afkijken’?

 2. Captain Caveman

  2 van die 3 genoemde genetische kenmerken zijn ook typerend voor veel managers

 3. martijnhoekstra

  Psychopaat “gebruikt nooit geweld, steelt niet, doet geen psychopaten dingen.”, aldus psychopaat.

 4. marianne martens

  goede voorlichting over wat de kenmerken zijn van een psychopaat aan ouders en kind, gedragstherapie etc.
  De hersenwetenschapper heeft hiervoor ws hard gewerkt aan zichzelf, is ws hoog intelligent ( een van de kenmerken ). Misschien aardig dat anderen niet- familie gerelateerde wetenschappers, ook onderzoek doen.

  • Templein

   Volgens mij is er al eerder onderzoek naar gedaan bij mensen met de diagnose psychopatie, die een liefdesrelatie kregen. Er zijn mensen die binnen die relaties alsnog hun geweten konden ontwikkelen. Dan zijn ze psychopaat af, want dan kunnen ook zij zich inleven in anderen.
   Jaren geleden kwam dit ook aan de orde in een serie van Paul Witteman over psychiatrie.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    goed om te weten, wist ik niet, zoals bij alles past hierbij ook de nuance

    (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan