Als de IC’s vol zijn, wie mag dan blijven leven?

De kans dat de IC's de toestroom niet aan kunnen is gedaald, net nu het protocol klaar is wie - als er geen plaats meer is - wordt weggestuurd en wie mag blijven leven. De eerste mensen die afvallen, zijn de patiënten die niet veel kans maken, en als er dan nog schaarste is, geldt het leeftijdscriterium, wat in het protocol 'generatie criterium', een ander woord voor leeftijd. Iemand van 0 tot 20 jaar zal dan vóór iemand van 40 tot 60 gaan.

Het protocol gaat over het moment dat alle ic-bedden bezet zijn, patiëntenspreiding niet meer helpt en een selectie op basis van medische factoren - onderliggende ziektes, overlevingskans, conditie, behandelduur of verwachte levensjaren - geen verschil meer maakt.

Sommige Kamerleden maken zich zorgen dat 'iemand een plek op de ic krijgt, die de hele week drinkt, drugs gebruikt en zes dagen per week fastfood eet.''

Voorzitter René Héman van artsenfederatie KNMG stelde wel dat een zware drank- of drugsgebruiker op basis van andere criteria een ic-plek waarschijnlijk misloopt. "U heeft het dan over iemand met een erg slechte conditie, zulke mensen worden op basis van de eerdere medische criteria al uitgeselecteerd, is de verwachting."