Blijven we straks voor altijd jong?

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het verouderingsproces van de spieren van muizen om te keren. Het zou het equivalent zijn van 60 jaar oude spieren verjongen tot 20 jaar oude spieren.
Als het lichaam veroudert, vermindert het chemische stofje NAD sterk in alle cellen. De onderzoekers hebben nu bij muizen een stofje toegediend dat ze zelf omzetten in NAD. De verjongingskuur duurde een week en werd toegediend bij twee jaar oude muizen. De spieren van de muizen leken daarna nog maar een half jaar oud. De kracht van de spieren nam echter niet toe. Dat zou met een langere behandeling misschien wel kunnen gebeuren.
Veroudering werd altijd gezien als een onomkeerbaar proces. De nieuwe bevindingen zijn dan ook erg bijzonder. Wel is het zo dat veroudering uit meerdere factoren bestaat. Het is bijvoorbeeld nog lang niet gelukt om schade aan DNA en verkorting van telomeren te herstellen.
Toch zouden mensen met dit nieuwe middel een stuk prettiger oud kunnen worden. Ze zouden meer energie hebben en minder last hebben van ouderdomskwaaltjes. In 2015 willen de onderzoekers beginnen met het testen op mensen. Maar er is nog een lange weg te gaan van de experimenten op muizen tot een goed middel dat veroudering bij mensen vermindert zonder bijwerkingen.

Bron(nen):   BBC      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kopje thee

  Ach jee, zoals altijd valt mijn generatie buiten de boot – niet de lol, mazzel en poen gehad van de babyboomers, maar krijgen ook niet dit ‘forever young’ van de generaties na ons, zullen we dus worden nagewezen als die geinige, uitzonderlijke rimpelkoppen.

  • RhodBerth

   Hoe oud ben je dan?
   Iedereen onder de 50 zou hier toch wel van kunnen profiteren, er vanuit gaand dat we gemiddeld 80 worden…. 30 jaar is een eeuwigheid in de medische vooruitgang!

   (in antwoord op Kopje thee)
   • Kopje thee

    42, hm, misschien heb je gelijk. Van pessimisme krijg je ook rimpels, moet ik maar denken.

    (in antwoord op RhodBerth)
 2. ijstaartindeoven

  Prettiger ouder worden mooi, maar misschien zelfs onsterfelijk, nee dank u.

 3. Cornelis Berend

  Omdraaien nog wel,
  The Curious Case of Benjamin Button

 4. Gerrit-Jan Doorneweerd

  Een beetje oud nieuws uit november 2010. Onderzoek dana_farber cancer institute. Leuker is the Methuselah foundation die ouderdom als ziekte benadert. Met een jaarlijkse prijs voor de langstlevende muis.

 5. Heisa

  Wat moet je met goeie spieren en de rest van je organen zijn versleten?
  De kracht van de spieren nam ook niet toe.
  Zorg eerst maar dat dementie tot het verleden behoort.

Reacties niet toegestaan