Blijven we straks voor altijd jong?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
vrijdag, 20 december 2013 om 15:02
welingelichtekringen header 1
Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om het verouderingsproces van de spieren van muizen om te keren. Het zou het equivalent zijn van 60 jaar oude spieren verjongen tot 20 jaar oude spieren.
Als het lichaam veroudert, vermindert het chemische stofje NAD sterk in alle cellen. De onderzoekers hebben nu bij muizen een stofje toegediend dat ze zelf omzetten in NAD. De verjongingskuur duurde een week en werd toegediend bij twee jaar oude muizen. De spieren van de muizen leken daarna nog maar een half jaar oud. De kracht van de spieren nam echter niet toe. Dat zou met een langere behandeling misschien wel kunnen gebeuren.
Veroudering werd altijd gezien als een onomkeerbaar proces. De nieuwe bevindingen zijn dan ook erg bijzonder. Wel is het zo dat veroudering uit meerdere factoren bestaat. Het is bijvoorbeeld nog lang niet gelukt om schade aan DNA en verkorting van telomeren te herstellen.
Toch zouden mensen met dit nieuwe middel een stuk prettiger oud kunnen worden. Ze zouden meer energie hebben en minder last hebben van ouderdomskwaaltjes. In 2015 willen de onderzoekers beginnen met het testen op mensen. Maar er is nog een lange weg te gaan van de experimenten op muizen tot een goed middel dat veroudering bij mensen vermindert zonder bijwerkingen.
Bron(nen): BBC