‘Mee-roken leidt niét tot longkanker’

Van meeroken krijg je géén longkanker. Wereldwijd is er een verbeten strijd tegen het roken gevoerd met als meest gebruikte argument dat niet-rokers risico lopen op longkanker als ze de rook inademen van rokers. Maar volgens een grote studie van de Stanford University is dat apekool en valt er geen link te bespeuren tussen passief roken en longkanker. Uit een studie bij meer dan 76.000 vrouwen blijkt dat je minstens 30 jaar met een roker moet samenleven om een hoger risico te lopen op de longaandoening. "Het feit dat er geen spoor is van een sterke link tussen passief roken en longkanker toont aan dat er dringend nood is aan meer onderzoek naar de risicofactoren voor de ziekte bij niet-rokers", stelt onderzoeker Ange Wang, die de resultaten van de grootschalige studie presenteerde aan de Amerikaanse Society of Clinical Oncology. In het onderzoek werden 76.000 vrouwen gedurende 10,5 jaar gevolgd. Gekeken werd of vrouwen die veel rook inademende door meeroken meer kanker kregen dan vrouwen die dat niet deden. Uit de studie bleek dat rokers veruit het meeste kans lopen op longkanker, namelijk 13 keer hoger dan gemiddeld. Voor ex-rokers ligt het risico 4 keer hoger. Bij vrouwen die nog nooit hadden gerookt of alleen passief roken, valt volgens de studie geen verhoogd risico op longkanker te bespeuren. "De enige categorie waarbij we een lichtjes hogere kans op de ziekte zien, is bij vrouwen die al meer dan 30 jaar samenleven met een roker". Het is overigens niet het eerste onderzoek dat tot deze conclusie komt.

Bron(nen):   The Indepent      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Wat levert zo’n onderzoek op? Moet meeroken weer geaccepteerd worden? Na 28 jaar huwelijk dan maar gaan scheiden vanwege de statistieken?

  Is er ook onderzocht wat het risico is als je met vijf rokende mensen samenwerkt? Scheelt het nog hoe straf zij roken?

 2. Nico de Haas

  Nog steeds is meeroken slecht, ook al krijg je geen longkanker (als ik dit onderzoek moet geloven).

 3. Bart_van_Oerle

  Meeroken is dan nog steeds slecht, want om mee te kunnen roken, moet iemand anders roken. En daar krijg je kanker van.

  • low

   Nee, meeroken is niet slecht voor jouw gezondheid. Wat een ander doet, gaat jou niets aan zolang het jou niet schaadt. Mij hoor je ook niet over hoe ongezond het is dat iedereen in die dampende file staat. Ik fiets namelijk, dwars door natuurgebied, naar mijn werk. En tegen de tijd dat ik ziek wordt heb ik de ziektekosten al dubbel en dwars betaald tegenwoordig. En zijn jullie goedkoop uit, want geen verzorgingshuis, bejaardenhulp of wat dan ook.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
 4. Viper

  Een vreemde wereld waarin we alleen nog maar wetenschappelijke onderzoeken geloven die we zelf willen geloven ! Ik vraag me af hoe dikke – drinkende – houtvuur makende – auto rijdende mensen het zouden vinden als iedereen zich met hun manier van leven gaat bemoeien . Ik rook ja _ daarnaast ben ik een mens Met blijdschap verdriet enz. Ik eet geen vlees Ik rijd geen auto Ik ga niet met een vliegtuig Ik barbecue niet in mijn tuin en ben volgens mijn dokter een zeer gezond mensenkind van 56 !

 5. Henk Ert

  Harde bewijzen dat roken WEL schadelijk is voor “anderen”! LOL!

  https://youtu.be/TcKnMBPAjf8

Reacties niet toegestaan