10 tips om ook deze kerst je familie te overleven

Kerst staat weer voor de deur en dus willen we jullie nog even een lijstje met tips meegeven om ook dit jaar weer de vervelende familieleden te overleven. Het lijstje is samengesteld door de Canadese huwelijks- en gezinstherapeut Shyamala Kiru.
 1. Geef familiebezoek een tijdslimiet, kies er bijvoorbeeld voor om een familiediner pas laat op de avond te beginnen of ervoor te zorgen dat je al andere plannen hebt na een familiebrunch.
 2. Nodig niet alleen familieleden uit voor het kerstdiner, om het makkelijker te maken voor jezelf kan je ook aan aantal goede vrienden uitnodigen. Dit zorgt vaak voor een vreedzamere sfeer, aldus Kiru.
 3. Serveer alcohol met mate. Ondanks dat mensen wat socialer kunnen worden door de drank, verhoogt het ook de kans om emoties zoals woede en verdriet te versterken.
 4. Zet je gevoelens over bepaalde familieleden vóór ze op bezoek komen even rustig op een rijtje, welke gevoelens roepen ze bij je op en hoe ga je daar mee om tijdens het familiebezoek.
 5. Zodra die lastige familieleden toch het laagste in je naar boven dreigen te halen, neem dan even een pauze en zonder jezelf af in je slaapkamer of badkamer. Neem even rust en spreek jezelf moed in.
 6. Ga een directe confrontatie tijdens het familiebezoek uit de weg, zorg ervoor dat je deze gevoelens al voor het familiebezoek uit, of erna.
 7. Geef je grenzen duidelijk aan en gebruik daarbij de ik-vorm (‘ik vind’ of ‘ik voel’), zorg er ook voor dat je kalm blijft en je stem laag houdt.
 8. Respecteer de tradities, normen en waarden van je schoonfamilie.
 9. Besef dat tijd doorbrengen met je schoonfamilie heel belangrijk kan zijn voor je partner en daardoor jullie relatie nog sterker wordt.
 10. Probeer ook goede eigenschappen te zoeken van de familieleden die je storen, dit kan wel eens je beeld over deze persoon compleet veranderen, aldus Kiru.

Bron(nen):   The Globe and Mail      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  11. Ga op vakantie ver van huis gedurende de Kerstperiode.

 2. RhodBerth

  “Zodra die lastige familieleden toch het laagste in je naar boven dreigen
  te halen, neem dan even een pauze en zonder jezelf af in je slaapkamer
  of badkamer. Neem even rust en spreek jezelf moed in.”

  Nooit vraagt iemand zichzelf af: “Ben ik misschien zelf dat lastige familielid?”

  • Kopje thee

   Die wijsheid ontbreekt sowieso volslagen, in de navelstarende wereld van tegenwoordig: alle (alternatieve) therapieën ten spijt, heeft nog steeds de ander het gedaan.

   (in antwoord op RhodBerth)
  • Prikker

   Met name als je je realiseert dat jij een lastig familielid bent is dit een uitstekend advies.

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. catchit64

  Wat heb ik het getroffen met mijn familie en vrienden. Bovenstaande punten zeggen me helemaal niks. Gewoon genieten.

Reacties niet toegestaan