8 eetgewoonten die een slechte invloed hebben op je slaap

Lig je lang wakker, slaap je niet door of ben je niet uitgerust de volgende ochtend? Het kán te maken hebben met je eetgewoonten. Volgens experts, met wie CNN sprak, zijn er acht dingen die je dan beter kunt laten voor je onder de wol kruipt.

 1. Cafeïne
  Geen verrassing, maar koffie vlak voor het slapengaan kan je wakker houden. Wat je je misschien niet realiseert: cafeïne zit ook in thee, diverse soorten frisdrank en chocolade. Bovendien kan het effect van cafeïne bij sommige mensen lang aanhouden. Vermijd het dus vanaf een uur of vijf voor je gaat slapen.
 2. Grote maaltijden
  Eet geen grote en zeker geen vette maaltijd vanaf twee uur voor je gaat slapen. Het duurt langer voor je vet eten hebt verwerkt en een rommelende maag kan je wakker houden.
 3. Veel suiker
  Een stuk taart net voor je naar bed gaat? Geen goed idee. Een grote dosis suiker kan je nachtrust verstoren. Een paar uur voor je gaat slapen, kan het waarschijnlijk nog wel.
 4. Pittig eten
  Pittig gekruid voedsel kan maagzuur veroorzaken. Vermijd dus hete curry's en chilipepers als je slecht slaapt. Ook frisdrank met een hoge zuurgraad kan je uit je slaap houden.
 5. Alcohol
  Ook van alcohol is bekend dat het de slaap niet bevordert. Het zorgt ervoor dat je minder goed in een diepe slaap terechtkomt, waardoor je vaak wakker wordt 's nachts.
 6. Te veel drinken
  Dit is een grootmoeders advies: niet te veel water drinken voor je gaat slapen, want dan moet je steeds naar het toilet. Niemand heeft zin om daarvoor 's nachts zijn bed uit te moeten.
 7. Overgewicht of ondergewicht
  Slaapapneu is een veel voorkomend probleem bij mensen die te dik zijn, maar ook ondergewicht is niet bevorderlijk voor de slaapkwaliteit.
 8. Vasten
  Tegenwoordig is het populair om een vastendieet te volgen, waarbij je tussen bepaalde tijdstippen niets eet. Slaap je niet goed, pas daar dan mee op. Als je heel lang niets eet en daarna ineens heel veel dan kan dat je slaap negatief beïnvloeden.

Bron(nen):   CNN