Zijn zoetstoffen gezonder dan suiker?

Zoetstoffen maken drankjes zoet zonder suiker: ideaal want zo kun je iets anders drinken dan water zonder dat je er dik van wordt. Toch zijn er veel mensen die denken dat er iets mis is met zoetstoffen. Science Alert vroeg daarom een aantal experts om raad en zette de onderzoeken op een rij. Conclusie: zoetstoffen zijn iets beter dan suiker, maar je valt er niet veel van af.

Om meteen een eerste zorg weg te nemen: zoetstoffen zijn niet kankerverwekkend. Niet alleen sacharine, maar alle door de Amerikaanse en Europese medicijnagentschappen goedgekeurde kunstmatige zoetstoffen zijn uitgebreid getest, zowel bij laboratoriumdieren als bij mensen. Er is geen enkele studie die ook maar op enige connectie stuitte tussen zoetstoffen en kanker.

Andere belangrijke vraag: helpen zoetstoffen om gewicht te verliezen. Dit ligt gecompliceerder. Het lijkt logisch: vervang je een glas cola door cola light dan scheelt dat met gemak 100 calorieën. Doe je dat structureel dan zou je daardoor afvallen. Toch toonde een meta-analyse in 2018 al aan dat in de meeste onderzoeksgroepen mensen die zoetstoffen gebruikten niet meer afvielen dan de mensen die suiker namen.

Maar: mensen met obesitas die van suiker overstapten op zoetstoffen verloren wél meer kilo's dan degenen met obesitas die suiker bleven gebruiken. Een andere overzichtsstudie toonde aan dat mensen die zoetstoffen namen in plaats van suiker iets afvielen maar niet veel.

Daar zijn verklaringen voor te bedenken. Zo is het goed mogelijk dat je het light-drankje gaat compenseren met producten die wel veel calorieën bevatten. Het bekende voorbeeld is dat van de persoon met overgewicht die een XL-menu bestelt bij McDonald's maar dan wel met cola light. Dat zal niet veel helpen.

Conclusie: light-drankjes zijn niet ongezond, suiker is dat wel. Maar de meeste mensen vallen toch niet veel af als ze zoetstoffen gebruiken in plaats van suiker, mogelijk omdat ze het compenseren met producten die wel calorieën bevatten.

Bron(nen):   Science Alert.