Nieuwe bloedtest maakt uitstrijkje overbodig

Met een nieuwe bloedtest op basis van warmte kan baarmoederhalskanker opgespoord worden, aldus Amerikaanse wetenschappers in Plos One. Het ‘plasma thermogram’ onderzoekt eiwitten in het bloed, ook die geproduceerd worden door tumoren. Zo kan vastgesteld worden of er sprake is van kanker en hoe ver die gevorderd is.

De verschillende cellen reageren anders op verhitting. Dat resulteert in een thermogram – een soort van vingerafdruk – waarmee de eiwitten in kaart worden gebracht. De test kan ook gebruikt worden om het resultaat van de behandeling te meten.

De screening op baarmoederhalskanker gebeurt nu nog door te zoeken naar abnormale cellen in een uitstrijkje en het opsporen van HPV-virussen die de ziekte kunnen veroorzaken. Abnormale cellen kunnen echter van voorbijgaande aard zijn. Daarom resulteert een uitstrijkje relatief vaak in een onnodige behandeling. Een betrouwbaarder test zou dus zeer welkom zijn.

Maar het zal nog wel even duren voor deze test de uitstrijkjes kan vervangen. Eerst moet die nog uitgebreid onderzocht worden op betrouwbaarheid. Het systeem werd tot nu toe getest bij 67 vrouwen met verschillende stadia van de baarmoederhalskanker.

Bron(nen):   BBC News