Dermatoloog over de impact van stress: “Je huid oogt zichtbaar minder gezond”

Er wordt steeds meer bekend over de schade die stress toebrengt aan je lichaam. Zo is het onder meer slecht voor je huid, legt een dermatoloog uit aan Het Laatste Nieuws.

“Steeds meer studies tonen aan dat stress de biologische functies van de huid aantast,” vertelt dermatoloog en professor Thierry Passeron. “Spanning - acuut of chronisch - beïnvloedt de hormoonhuishouding, en dat heeft effect op de huidbarrière en de natuurlijke afweer.”

"Wanneer de huid lijdt onder stress, neemt haar vermogen om zichzelf te verdedigen af. De bescherming vermindert, wat zich uit in vochtverlies, een drogere huid, jeuk en rode plekjes. Bovenal oogt de huid zichtbaar minder gezond: ze ziet er dof en ongelijk uit. En er verschijnen fijne lijntjes: zo toonde onderzoek aan dat na een lange, moeilijke werkdag de fronsrimpel tussen de wenkbrauwen duidelijker zichtbaar is.”

Probiotica werken beschermend, net als zonnebrandcrème. Passeron: "Gebruik dus altijd een breedspectrumzonnebescherming die zowel tegen uv A als uv B beschermt, en smeer daarnaast een serum op basis van probiotica, antioxidanten en/of hyaluronzuur. Zorg dat je voldoende slaapt, eet gevarieerd en maak tijd vrij voor mindfulness.”