Slechts een kwartiertje sporten, is al goed voor hart en bloedvaten

Geen tijd om te sporten? Het is een smoesje dat je nu niet meer kunt gebruiken. Een kwartiertje stevig bewegen, is al goed voor de gezondheid van hart en vaten. En iedereen heeft 15 minuten tijd.

Uit een review van elf studies blijkt dat intervaltrainingen van een kwartier op hoge intensiteit (HIIT) al een gunstig effect hebben op je hartgezondheid. De onderzoekers stellen dat korte HIIT-workouts eenzelfde of zelfs groter voordeel bieden voor het uithoudingsvermogen, de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en hartfunctie dan duurtrainingen, zoals een half uur hardlopen.

Bij HIIT wissel je oefeningen op hoge en lage intensiteit met elkaar af. Denk aan een minuut sprinten, gevolgd door twee minuten wandelen. Het kwartier trainen geldt wel voor de intensieve beweging. In dit voorbeeld zou je dan dus 45 minuten bezig zijn.

Uit de overzichtsstudie bleek dat HIIT de vetverbranding verbetert en mogelijk ziektes als diabetes type 2 helpt voorkomen. Ook verbetert de hartstructuur, zo worden de hartkamers groter. Dit vergroot het vermogen van het hart om bloed rond te pompen.

Lichaamsbeweging is in het algemeen goed voor het hart en zelfs kleine verbeteringen van de hartgezondheid kunnen de kans op hartaanvallen en beroertes al fors verminderen. Daarvoor geldt: elke vorm van lichaamsbeweging helpt al een beetje.

Bron(nen):   Science Alert