Slechts ruim de helft van Europeanen wil zich laten vaccineren

Nog steeds willen veel Europeanen geen vaccin. Slechts 53 procent zegt op dit moment bereid te zijn de prik te nemen, schrijft de Volkskrant. Deze vaccintwijfel kan de groepsimmuniteit in de weg staan.

In de rest van de wereld liggen de percentages hoger: Noord-Amerika zit op 59 procent vaccinatiebereidheid, Azië op 76 procent. Om als wereldbevolking beschermd te zijn tegen het coronavirus moet 70 tot 90 procent van de mensen zich laten vaccineren.

Binnen Europa wonen de grootste vaccinsceptici in Frankrijk: slechts 40 procent gaf twee maanden geleden aan zich te willen laten vaccineren. In het Verenigd Koninkrijk bestaat de minste twijfel. Daar gaat 77 procent zonder meer voor een prik. In Duitsland overweegt ruim een derde geen vaccin te nemen, terwijl dat in Italië minder dan een kwart is. Ook in Nederland wil driekwart zich wél laten inenten.

Het stilleggen van de prikken met het AstraZeneca- en Janssen-vaccin heeft het vertrouwen in een prik bepaald niet vergroot. Zo willen de meeste Nederlanders wel een vaccin, maar dan liever die van Pfizer. In een land als Denemarken wordt zelfs helemaal niet meer geprikt met het middel van Janssen.