Voortaan kan je kijken of jouw lunchroom bedorven broodjes serveert

De Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weet precies in welke eethuisjes het smerig is en in welke niet. Maar tot nu toe hield de organisatie die - voor consumenten nuttige - informatie geheim. Pas als een zaak gedwongen gesloten werd kwam aan het licht dat het daar al een tijdje vies was.  Maar dat gaat veranderen.  De NVWA gaat vanaf juni de inspectieresultaten van duizenden lunchrooms openbaar maken op haar website.  Schone zaken krijgen een groene kleur, smerige zaken krijgen oranje en zeer smerige zaken worden rood. Zo kan je dus zien of de vestigingen zich aan de regels houden en goede zaken kunnen zich onderscheiden. "Stel dat de zaak van meneer Jansen rood is, zal er bijvoorbeeld staan dat de hygiëne niet op orde is. De consument kan dan een afgewogen keuze maken. Maar het is niet zo gedetailleerd dat we schrijven dat er bij Jansen muizenkeutels zijn gevonden en dat het plafond boven het fornuis open is waardoor stof in het eten kan komen", licht een woordvoerster van de NVWA toe in Spits. Te verwachten valt dat met deze methode eettentjes veel beter hun best zullen gaan doen op het schoonhouden van hun zaak. De NVWA is van plan het systeem in de toekomst uit te breiden naar andere eetgelegenheden Shoarma-A840x630

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Salute

  Niet alleen Horeca ondernemingen die het niet zo nauw nemen met de hygiëne zouden een fikse boete moeten worden opgelegd. Bij de eerste keer bijvoorbeeld een boete van 1000 euro voor kleine bedrijven en een 10.000 voor de grote bedrijven. Bij herhaling zouden deze zullen deze bedrijven moeten voor een maand worden gesloten.

  Maar voor de grote vlees- voedsel verwerkende bedrijven moeten veel strengere straffen worden opgelegd, zoals direct een fikse boete van 10.000 euro en een maand sluiting bij constatering en bij herhaling definitieve sluiting.

  Alleen bij voldoende controle en streng straffen zal er bij de leiding van dit soort bedrijven een verandering van de mentaliteit plaatsvinden, waarbij ook de leiding aansprakelijk kan worden gesteld met gepaste gevangenisstraf. Alleen dan zal de mentaliteit. Het spreekwoord: “Zachte dokters veroorzaken stinkende wonden. en stinkende wonden”, is ook hier van toepassing.

  • Heldoppantoffels

   Eens met je, alleen was het niet “zachte heelmeesters maken stinkende wonden”? 🙂

   (in antwoord op Salute)
 2. André Somers

  Probleem is natuurlijk wel: de data is gebaseerd op een inspectie die in het verleden heeft plaatsgevonden. Hoeveel zegt dat over de huidige situatie? Kan een geconstateerd probleem niet gewoon al opgelost zijn? Of juist de situatie in een keuken om wat voor reden dan ook verslechterd sinds de laatste inspectie?

 3. harrr

  Waarom geen doorlink naar het rapport?
  Gooi het open. Daar is iedereen bij gebaat, zowel de consument, die beter geinformeerd is, alsook de ondernemers die dan wel orde op zaken moeten stellen.
  Ook de NVWA is erbij gebaat, die hoeven geen mallemolen op te starten om een smerige tent te sluiten; die gaan immers vanzelf wel failliet. Zelfregulering of zo.

 4. Cornelis Berend

  Geen bezwaar, mits de NVWA er maar op voorbereid is (op aanvraag) snel te kunnen herwaarderen. Het zou sneu zijn als de kleur rood een brandmerk wordt waar je de eerste 2 jaar niet meer vanaf komt. Dan kun je net zo goed te tent sluiten.

  Eigenlijk ben ik er op tegen, initiatieven die mensen’s oordeelvermogen overbodig maakt en er definitie op termijn ook uitschakelt. Ze kunnen niet meer proeven of ruiken. Het verlengde is de houdbaarheidsdatum op de verpakking: mensen gooien voedsel weg als de datum is verstreken, zonder even te ruiken of te voelen.

  Overigens veel leveranciers leveren de zelfde goederen aan verschillende supermarkten: het verschil in houdbaarheid tussen de Lidl en AH scheelt soms een week voor hetzelfde spul.

  Denk wel: u betaalt er fors voor, dat u uw neus niet meer hoeft/kunt gebruiken.

 5. Heldoppantoffels

  Wie maakt er een NVWA appje?

Reacties niet toegestaan