Kattenbeten lijken onschuldig, maar kunnen nare gevolgen hebben

Een beet of een kras van een kat blijkt een hoop meer narigheid met zich mee te brengen, aldus een recente studie. Het onderzoek claimt dat kattenbeten potentieel gevaarlijk zijn en dat 1 op de 3 slachtoffers in het ziekenhuis terecht komt. Onderzoekers van de Mayo Clinic hebben hier drie jaar lang onderzoek naar gedaan en beweren dat katten een kleine diepe wond achterlaten wanneer ze de huid doorboren met hun scherpe hoektanden. De diepe wond fungeert als de perfecte broedplaats voor bacteriën en deze infecteren gewrichten en weefsels. De infectie ontstaat niet door de bacteriën in de mond van de kat, maar door de bacteriën in de tanden die bij een kattenbeet diep in het weefsel worden geduwd. De studie toonde ook dat 2 op de 3 mensen die in het ziekenhuis terecht komen voor een kattenbeet, geopereerd moeten worden. Vrouwen van middelbare leeftijd zijn de meest voorkomende slachtoffers van een kattenbeet. “Mensen hebben de neiging om zich minder zorgen te maken om een beet van een kat dan van een hond, omdat het er bij katten vaak uit ziet als een speldenprik, terwijl een hondenbeet er veel dramatischer uit ziet.”, aldus hoofdauteur Brian Carlsen. “Dit is een vergissing, de beet van een kat ziet er onschuldig uit, maar zoals de studie aantoont kunnen ze zeer ernstige schadelijke gevolgen hebben”. De onderzoekers waarschuwen huisdierenbezitters dat een kattenbeet de juiste medische verzorging nodig heeft en dat ze de beet niet moeten negeren.

Bron(nen):   Science World Report      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  honden genezen exceem of wonden met likken,mensen komen uit coma etc. katten met hun leuke hoektandjes en snor-haartjes zijn van een wat nare andere orde. Aannames zijn zo moeilijk te veranderen

 2. Sophia Keenesburg

  Alle beten die door je huid gaan moeten behandeld worden. Zeker als ze ‘diep’ zijn inderdaad er leven talloze bacteriën in de mond van een dier (onderschat een mensenbeet ook niet! Douane tijdje terug werd door een mens gebeten en moest ook behandeld worden) Juist omdat er in onze mond en die van onze huisdieren bacteriën zitten die niet in de bloedbaan thuis horen.

  Inderdaad dus een bezoekje aan de huisartsenpost.

 3. Dead Silence

  Ik laat mijn open wonden altijd schoonlikken door een komodovaraan. Ik loop nog steeds rond.Zal wel aan mij liggen.

 4. jan bosscher

  En denk ook even aan de kat, meestal is er een reden om te bijten, of kan je het zien aankomen, de kat heeft ook rechten.

Reacties niet toegestaan