6 redenen waarom aardappels zo gezond zijn

Aardappels waren nog niet zo lang geleden een standaard onderdeel van onze avondmaaltijd. Tot zelfbenoemde gezondheidsgoeroes besloten dat ze ongezond waren, want: zetmeel = koolhydraten = slecht voor de lijn. Maar eigenlijk bevat die goeie ouwe aardappel tal van gezonde stoffen.

De voordelen op een rij:

 1. Minder koolhydraten dan pasta
  Als je niet helemaal koolhydraatloos door het leven wil, zul je vaak kiezen tussen pasta of aardappels. Wat calorieën betreft is de aardappel dan de duidelijke winnaar: in 100 gram aardappels zitten 83 calorieën, in 100 gram volkoren spaghetti 131. Logisch, want in aardappels zitten maar 17 gram koolhydraten (per 100 gram) tegenover 23 gram in pasta.
 2. Beter voor het milieu
  Aardappels komen meestal uit Nederland, België of Duitsland. De opbrengst per hectare grond is groot vergeleken met andere landbouwproducten. Pasta wordt gemaakt van tarwe en heeft daarom een hogere milieubelasting.
 3. Veel vitamines
  Aardappels bevatten veel meer vitamines dan bijvoorbeeld pasta. Een normale portie aardappels (200 gram) bevat ongeveer 20 procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C en bijna de helft van de benodigde hoeveelheid vitamine B6.
 4. Belangrijke mineralen
  Aardappels zijn een belangrijke bron van kalium. Kalium verlaagt de bloeddruk. Een portie aardappels kan zomaar voldoende zijn voor de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 5. Veel choline
  Aardappels bevatten het op een na hoogste gehalte aan choline, na eiwitrijke voeding als soja en vlees. Choline is belangrijk voor een gezond brein, zenuwstelsel en spieren.
 6. Goed voor maag en darmen
  Het zetmeel in aardappels draagt bij aan een gezonde maag- en darmflora. Het helpt ons metabolisme op een goede manier en verlaagt cholesterol en bloedsuiker-levels.

Maar wat voor heel veel dingen in het leven geldt: ook aardappels eet je het beste met mate.

Bron(nen):   Science Alert