In 60 seconden van je stress af

Dat kan met het Nu-effect. Het Nu-effect is gebaseerd op een quote van psychiater en holocaust-overlever Viktor Frankl, die zei dat "tussen stimulus en respons een ruimte zit en in die ruimte ligt de macht om over je respons te beslissen. In die respons ligt onze groei en onze vrijheid." Maar voor sommigen onder ons bestaat die ruimte nog nauwelijks door de hectiek van de dag. Vanaf het moment van wakker worden is ons brein volgens Frankl al routineus bezig met de planning van die hele dag. Helaas geldt voor enkelen dat dit proces zelfs oneindig is, totdat ze ineens ontwaken in een persoonlijke crisis. En dat is onnodig want we kunnen ons brein trainen om dit patroon te doorbreken. Zoals volgens de schrijvers filosoof Abraham Heschel al zei: "Het leven is een routine en routine is het onvermogen om je te verwonderen." Het Nu-effect, of ook wel de STOP-oefening, gaat zo: * STOP * Adem een paar keer in en uit * Observeer wat je fysiek, mentaal en emotioneel voelt * Ga door met wat echt belangrijk is Deze oefening werkt voor kinderen, volwassenen, ouders, politici, zakenmensen, docenten en eigenlijk iedereen en kan helpen bij het verminderen van stress, angst, depressie, verslaving, trauma en alle stressgerelateerde aandoeningen, aldus de schrijvers. De oefening kan ook gedaan worden door middel van deze video.      

Bron(nen):   Psyche Central      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Hans_Vermeulen

  Dit lijkt heel sterk op een yoga oefening uit India. Een buitengewoon effectieve methode (de yoga variant wel te verstaan). Jammer om te zien dat we hier in het westen aan deze oefening een andere naam geven en zeggen dat je de “uitvinder” van bent. Maar ja, beter goed gejat dan slecht bedacht.

 2. Mark Biemans

  Lukt het je niet, laat dan je spanning enof stress bij je wegnemen d.m.v. de Paradigma-Methode: http://www.Paradigmas.nl

  • Dead Silence

   Ik geef mijn geld liever aan de armen. Dat geeft een goed gevoel en neemt de stress ook weg.

   (in antwoord op Mark Biemans)
 3. Dead Silence

  Het lukt me niet. Ik wil ook niet. Ik ga wel een blokje, ga naar het bos, of tuur naar de sterrenhemel bij helder weer.

 4. Edward_II

  Alle respect voor deze Frankl, maar ons valse schuldgevoel over wat de nazi’s ooit hebben misdaan maakt zijn mening geen waarheid en de claim dat hij de eerste is die stelt dat je soms beter eerst even tot 10 kan tellen is natuurlijk gewoon een leugen.

Reacties niet toegestaan