Duitse topviroloog: “Komende winter is coronavirus al endemisch”

De coronapandemie kan deze winter al zijn geslonken tot een seizoensepidemie, die we met een extra dosis van het vaccin prima onder controle kunnen houden. Dat zegt de Duitse topviroloog Christian Drosten.

Drosten verwacht komende winter absoluut een vierde golf, maar die zal 'de eerste endemische fase inluiden'. Covid-19 wordt dan net zo onschuldig als de griep of verkoudheidsvirussen, die ons 's winters plagen. Wel zijn er 'boostervaccinaties' nodig denkt de directeur van het Instituut voor Virologie van het Charité-ziekenhuis in Berlijn.

“We zitten nu in een overgangsfase”, aldus Drosten in de wekelijkse podcast over corona van het Duitse radiostation NDR. “Het volgende doel dat we als maatschappij voor ogen moeten houden, is de volledige vaccinatie van 80 procent van de volwassen bevolking.” 

Drosten verwacht dat bij ouderen de immuniteit tegen het virus een half jaar tot een jaar na de vaccinatie duidelijk minder zal worden, waardoor ze mogelijk jaarlijks een extra prik nodig hebben. Bij jongeren zou dat minder nodig zijn.