Lachgas kan helpen bij depressie

Lachgas kan helpen bij de behandeling van depressies, stellen onderzoekers. Bij mensen bij wie antidepressiva niet aanslaan, blijkt het gas opvallend goed te werken.

We kennen lachgas vooral als partydrug, maar het wordt al langer gebruikt als licht narcosemiddel door bijvoorbeeld tandartsen. Nu blijkt het ook te werken tegen hardnekkige depressies.

“Een aanzienlijk percentage – we denken rond de 15 procent – van de mensen die aan een depressie lijdt, reageert niet op de standaard antidepressiva,” vertelt onderzoeker Charles Conway. “Deze patiënten lijden vaak jarenlang aan een levensbedreigende depressie. Het vinden van nieuwe behandelingen, zoals lachgas, is van cruciaal belang.”

Onderzoekers testten lachgas bij twintig proefpersonen. Een behandeling van een uur verbeterde de klachten fors in de 24 uur erna. Onderzoeker Peter Nagele tegen Scientias: "Sommige patiënten ervaarden na een enkele toediening meer dan twee weken verbeteringen. Dit is nog nooit eerder vertoond. Een prachtig resultaat.”

Lachgas kan baat hebben bij personen bij wie antidepressiva niet werken, maar ook voor de tijd dat het duurt voor de medicijnen werken, vaak enkele weken. Toch is er nog een lange weg te gaan voor lachgas echt als behandelmethode wordt gezien. “We hebben meer acceptatie nodig door de grotere medische gemeenschap voordat deze behandeling beschikbaar komt voor patiënten over de hele wereld,” zegt Nagele.

Bron(nen):   Scientias