Deze therapie kan helpen tegen hooikoorts

Op dit moment worden veel Nederlanders geplaagd door hooikoorts. Ze nemen er medicijnen tegen of proberen de pollen te vermijden, maar er is ook nog een andere manier om van hooikoorts af te komen: immunotherapie.

"Moeheid is een van de meest voorkomende symptomen van hooikoorts”, aldus Dr. Hanneke Oude Elberink, internist en allergoloog aan het UMC Groningen in De Telegraaf. "Daarnaast hebben veel hooikoortspatiënten last van niezen, jeukende en branderige ogen, een loopneus en in de loop van het seizoen een verstopte neus, waardoor vermoeidheid nog meer toeneemt. Een deel van de mensen krijgt astmatische klachten.”

Oude Elberink wijst op de goede resultaten van immunotherapie bij hooikoorts. "Immunotherapie met allergenen is de oudste vorm van immunotherapie die er bestaat en wordt toegepast sinds het begin van de vorige eeuw. Vroeger kon dit alleen door het allergeen met een prikje in de arm te spuiten, tegenwoordig is in een aantal gevallen behandeling met smelttabletten ook een mogelijkheid.”

Je moet de therapie lang volhouden, wel enkele jaren, voor een goed resultaat. "Als de behandeling is geslaagd, heb je een blijvende verandering in het immuunsysteem aangebracht. Over het algemeen slaagt bij een op de drie mensen de behandeling volledig. Bij nog eens een derde heeft de behandeling effect, is de hooikoorts minder heftig en kunnen ze minderen met medicatie. In de overige groep blijkt de behandeling helaas niet effectief."

Bron(nen):   De Telegraaf