Wetenschappers ontdekken waarom Deltavariant zo besmettelijk is

Door het oplopende aantal besmettingen dreigt de feestelijke zomer waar we zo naar uit keken alsnog in het water te vallen. Boosdoener: de Deltavariant. Onderzoekers proberen te achterhalen wat deze mutatie van Covid-19 zoveel besmettelijker maakt.

De Deltavariant is voor zover bekend drie keer zo besmettelijk als het originele virus. De mutatie weet zich sneller in de luchtwegen van zijn gastheer te nestelen en vermenigvuldigt zich ook vlugger. Bij een besmet persoon waren er bij de eerste positieve test gemiddeld duizend keer meer virusdeeltjes aanwezig. Ook wordt er al na vier dagen positief getest, terwijl dat bij het oorspronkelijke virus pas na zes dagen is.

De wetenschappers van het Guangdong Provincial Center for Disease Control and Prevention concluderen dan ook dat het virus zich vermoedelijk makkelijker verspreidt doordat het zich sneller vermenigvuldigt.

Vaccin
Gelukkig blijkt een volledige vaccinatie met Pfizer voor 88 procent te beschermen tegen de Deltavariant en maakte de farmaceut vandaag bekend dat een derde dosis het vaccin nog eens tot tien keer effectiever kan maken. Die boosterprik zou je een half jaar na de tweede prik moeten krijgen.

Bron(nen):   HLN