5 signalen van je lichaam dat je te veel zout eet

Zout, je eet er al snel te veel van. En het zit in zoveel voedingswaren dat je meestal niet door hebt hoeveel je er precies van binnenkrijgt. Maar het zou niet meer dan 6 gram per dag moeten zijn.

Mogelijk denk je dat je daar niet over heen gaat, omdat je geen zout over je avondmaaltijd uitstrooit, maar 80 procent van je zoutinname komt uit kant-en-klare producten, zoals brood, kaas en vlees. Ben je bang dat je te veel zout eet, let dan op deze signalen van je lichaam:

 1. Je moet vaak naar de wc.
  Veel plassen is een van de bekende signalen dat je te veel zout binnenkrijgt. Word je bijvoorbeeld 's nachts wakker omdat je nodig naar het toilet moet en heb je ook last van onderstaande kwaaltjes dan zou dat met je zoutinname te maken kunnen hebben.
 2. Je houdt vocht vast.
  Heb je dikke voeten, enkels of vingers, dan kan het zijn dat je vocht vasthoudt, omdat je te zout eet. Je merkt het vooral nadat je na lang zitten weer opstaat.
 3. Je hebt veel dorst.
  Drink je genoeg water, maar heb je toch de hele dag door dorst dan kan dat ook duiden op te veel zout. Van zout krijg je immers dorst.
 4. Je hebt vaak hoofdpijn.
  Hoofdpijn op zich kan natuurlijk van alles betekenen, maar is het de zeurende variant in combinatie met andere signalen dan kan het met een te hoge zoutinname te maken hebben. Doordat het zout zoveel vocht opneemt kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen.
 5. Je hebt zin in zoute snacks.
  Je bent gewend aan veel zout en krijgt daardoor steeds meer zin in zoute en vette snacks. Heb je dus meer dan normaal trek in chips en nootjes, dan zou je kunnen kijken naar je zoutinname.

Bron(nen):   Metro