Honderdduizenden onvoldoende beschermd door vaccin vanwege verzwakt afweersysteem

Duizenden mensen die wel zijn gevaccineerd maken te weinig antistoffen aan om goed beschermd te zijn tegen Covid-19. Zij moeten nog steeds heel voorzichtig zijn tot de vaccinatiegraad hoog genoeg is.

Dat blijkt uit onderzoek onder vier patiëntgroepen. Het gaat om een grote groep van maar liefst 500.000 Nederlanders, die bijvoorbeeld met medicijnen hun afweersysteem onderdrukken, een aangeboren aandoening hebben of een chemokuur krijgen.

Zo maakt 90 procent van de 800 patiënten die recent een longtransplantatie kregen niet of te weinig antistoffen aan na vaccinatie. Van de 12.000 mensen die een niertransplantatie ondergingen reageerde 63 procent niet of nauwelijks op het vaccin. Patiënten met bloedziekten bleken daarentegen boven verwachting goed beschermd, net als nierdialysepatiënten.

Artsen benadrukken daarom nogmaals dat je vaccineren ook voor een ander doet. "Door ons te laten vaccineren dragen wij bij aan de veiligheid van patiënten die geen keuze hebben. Zij kunnen pas weer meedoen aan de maatschappij als de toegang tot publieke ruimten is gekoppeld aan een vaccinatiebewijs," aldus hematoloog Mette Hazenberg (Amsterdam UMC).

Bron(nen):   De Volkskrant