‘Waarom homeopathie flauwekul is’

Een vernietigende samenvatting van wat homeopathie is door de Economist. In allerlei winkels staan pillen en drankjes tegen alle mogelijke en onmogelijke aandoeningen en kwaaltjes. Homeopathische middeltjes. En ze worden grif verkocht. Maar als je je zou verdiepen in wat homeopathie is, schrijft The Economist, dan zou je nooit meer een cent besteden aan homeopathische middelen. Want wat je koopt is een pil of drankje zonder enige medische werking en hoofdzakelijk bestaande uit suiker of andere vulmiddelen. Het uitgangspunt van homeopathie is een zo verdund mogelijke versie maken van een stof. Die stof kan een kruid zijn, of soms zelfs een gif. Die stof zou in theorie werkzaam kunnen zijn, als hij niet op homeopathische wijze werd vervaardigd, schrijft The Economist. Want dat betekent dat hij zo vaak wordt verdund dat er geen molecuul van de oorspronkelijke stof meer terug te vinden is in het medicijn. Dat was volgens Samuel Hahnemann, de dokter die homeopathie in 1790 bedacht, nou juist de kern van de zaak: verdunnen tot niets meer overbleef. Dat noemde Hahnemann potentiation: hoe meer er was verdund hoe beter het was. Volgens de Economist is er sinds 1790 geen enkel relevant onderzoek geweest waaruit blijkt dat homeopathische middelen enige gunstige werking hebben. Bij onderzoeken blijkt steeds dat homeopathische middelen net zo goed werken als een placebo. Logisch: want beide bevatten niets dat werkt. The Economist: "several key concepts of homeopathy are inconsistent with fundamental concepts of chemistry and physics."    

Bron(nen):   The Economist      

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Oud nieuws.

 2. kletsmajoor

  Er worden tenminste geen zeldzame dieren uitgeroeid voor
  niet-werkende medicijnen zoals bij de aziatische versie van dit soort
  kwakzalverij. Er zijn altijd mensen die zo graag wensen dat het allemaal waar is, dat het wel altijd een lucratieve business zal blijven

 3. Nogeenmening

  “werkt net zo goed als een placebo…”

  Placebo’s schijnen gigantisch te werken. Vaak zelfs veel beter dan ‘normale medicijnen’.

  Waarom die hetze tegen homeopathie? Als er geen ‘werkzame moleculen’ inzitten, dan kan het ook geen kwaad. Maar goed, iedereen zijn eigen meug. Als je niet aan homeopathie wilt doen, dan doe je dat toch niet. Moet je zelf weten. Heeft mij van tinitus afgeholpen. Terwijl arts zei: “Is niks aan te doen”.

  • BBB

   Schijnbaar begrijp je het punt niet helemaal.
   Een placebo werkt alleen op ziekten die “tussen je oren zitten”. Met andere woorden, er zijn heel wat mensen die denken dat ze ziek zijn of kwaaltjes hebben maar dit helemaal niet hebben. Pijn en gevoel erbij komt omdat je je eigen hersens voor de gek houdt.
   Zelfde is dus met homeopathie. Je betaald bergen geld terwijl je letterlijk een capsule met water krijgt. Je kunt net zo goed je geld in de sloot gooien en denken: “Ik ben helemaal niet ziek, ik heb het zelf verzonnen” en dan bereik je hetzelfde.
   De reden waarom mensen er dus tegen zijn is omdat ze vaak worden voorgelogen. Je wordt niet beter door wat er in die pil zit, je wordt beter omdat je denkt dat je beter wordt en daar hoef je geen bakken geld voor de betalen aan degene die jou oplicht.

   (in antwoord op Nogeenmening)
   • jan bosscher

    Hoe duurder het is hoe beter het werkt.

    (in antwoord op BBB)
   • Nogeenmening

    Als ik jou was zou ik me maar eens wat beter in placebo’s verdiepen voordat je in de pen kruipt over dat onderwerp. Placebo’s werken zeker niet alleen op ziektes tussen de oren.

    En dat van die bergen geld is eveneens onzin. Ik heb nog nooit een homeopaat in een Porche zien rijden. Het is allemaal liefdewerk.

    Er zijn veel mensen die een soort heksenjacht tegen homeopathie willen. Ik leg dat maar uit als zelftwijfel. Hoe groter die is, hoe sterker de bewoordingen.

    Maar goed, je hoeft niet aan de homeopathie. Doe het gewoon niet als je er niks in ziet. En laat mensen die er wel iets in zien, hun gang gaan.

    (in antwoord op BBB)
    • Nogeenmening

     PS, ik hoorde onlangs dat heel veel reguliere doktoren zelf homeopathie gebruiken, en ook acupunctuur. In het buitenland (Duitsland, VS) wordt er totaal anders tegenaan gekeken dan hier. Er zijn vele diepgravende wetenschappelijke artikelen over gepubliceerd. En daaruit blijkt dat het werkt. Tot verbazing van de wetenschappers zelf. Want hoe kan het?

     Punt is kennelijk dat de wetenschap van dit moment bepaald nog niet alles weet. Zoals de fysicus Anton Zeilinger ooit zei, getuigt het van een gebrek aan voorstellingsvermogen om te denken dat de huidige wetenschap bijna alle geheimen van de natuur heeft ontsluierd.

     (in antwoord op Nogeenmening)
     • marianne martens

      50 jaar geleden was al in ziekenhuizen bekend dat er ook hele andere narcosemiddelen( China, Japan ) waren, pijnloos, bij bewust zijn, dezelfde effecten hadden als anesthesie geven met de giftige middelen.Bij navraag zouden ze niet zo goed werken als de westerse middelen ( lees: farmacie beter ). Later werd er in datzelfde ziekenhuis acupunctuur gebruikt bij grote operaties. Gelukkig zullen al die mensen door blijven gaan met homeopathische middelen gebruiken, vgls mij heeft deze groep ook meer voorstellingsvermogen en lef.

      (in antwoord op Nogeenmening)
    • Twan

     @ Guest, Homeopathie tegen tinitus, mag ik vragen welk middel ? Ik heb zelf ook last van tinitus.
     Vast bedankt!

     (in antwoord op Nogeenmening)
 4. jan bosscher

  Alternatieve (onbewezen) geneeswijzen zijn rituelen om de zelfgenezende
  kracht van het lichaam in gang te zetten en dat werkt vaak heel goed.
  Dit geldt overigens vaak ook voor de “gewone geneeskunde”.

 5. vanhetgoor

  Ik weet wat een placebo-werking is, toch werken sommige verdunde kruiden met kleurstoffen. Ik had in het verleden wel eens last van pijnlijke plekjes in de mond, als ik iets scherp gekruid had gegeten weet ik veel. Mijn moeder had er vroeger ook last van. Dan is er een placebo van Dr. Vogel en dan moet je tien druppels in een glas water doen, daar de mond mee spoelen en dan is het zo over. Als ik bijvoorbeeld 20 druppels in een glas doe, of het puur gebruik door een druppel rechtstreeks op de zere plek aan de brengen dan wordt de kwaal erger. Als een placebo in een te sterke concentratie wordt gebruikt dan mag dat toch ook geen invloed hebben?

  • Apekool

   Vraag je vrouw/vriendin/vriend om de dubbel-blind test te doen met jou: als jij last hebt laat je je partner deze voorbereiden en weet jij dus niet of je het ‘middel’ of nog gewoner water krijgt. Mogelijk zit er wat zout in het Vogel-drankje – dat voel je wel op een wondje!

   (in antwoord op vanhetgoor)
 6. eg sneek

  Als homeopathische middelen zouden werken als een placebo, zoals in bovenstaand artikel wordt beweert, hoe kan het dan dat een zieke kat binnnen een paar uur van zijn klacht af is??? Of werken placebo’s ook bij dieren? De kat wist niet eens dat het een homeopathisch middel kreeg toegediend! Dat gebeurde niet een enkele keer, maar daar hebben we talrijke voorbeelden van. Verder wordt in het artikel gesproken over verregaande potentiëring waardoor geen enkel molecuul van de werkzame stof meer aanwezig zal zijn in het middel. Dat vindt pas plaats bij een hele hoge potentie. Veel homeopathische middelen die worden toegepast hebben lage potoenties. Voor die middelen houdt bovenstaande redenering geen stand. Ik vind het artikel zelf ‘flauwekul’.

 7. eg sneek

  Deze discussie hebben we op andere plaatsen op het internet al vele malen gevoerd. Het komt er feitelijk op neer dat tegenstanders van de homeopathie er een materialistische visie op na houden. Je laat een ‘kleurenblinde’ toch ook niet een ‘expressionistisch schilderij’ beoordelen. Ik bedoel maar. Je kunt toch niet met materialistische wetenschappelijke criteria zaken beoordelen die méér zijn dan materie alleen. Dat vraagt andere beoordelingscriteria.

 8. eg sneek

  En … laten we het niet vergeten …. er bestaat ook nog zoiets als fytotherapeutische geneesmiddelen. Gewoon een kruidentheetje, niks geen verdunning, niks placebo, het werkt als vanouds, al sinds dagen, jaren, decenia, eeuwen, milenia. Laten die allopathen al die farmaceutische middelen maar slikken, met alle bijwerkingen op de koop toe, ik houd mij bij mijn hoemeopathische en fytotherapeutische middelen, en ik voel me er gezond bij. Het enige vervelende is, dat die grote hoeveelheden farmaceutische middelen ons oppervlaktewater vervuilen, en daarmee ons drinkwater.

 9. ikookeven

  De farmaceutische industrie wil natuurlijk niet dat iedereen op placebo, natuurlijke geneesmiddelen en homeopathie overstapt, want ja: dan kunnen ze wel inpakken.

  Het is net als roddelen.

Reacties niet toegestaan