‘Anti-griep vaccine Tamiflu werkt niet’

Tamiflu, het anti-griep vaccine dat ook Nederland kocht tegen de vogelgriep, werkt niet. Op verzoek van de Engelse overheid, die 500 miljoen pond aan het middel besteedde, zocht de Universiteit van Oxford uit of het middel effectief is. Dat is het volgens de studie niet. Het middel is het resultaat van 'slimme marketing van Roche, de fabrikant' en de wetenschappelijke fundering is volgens de onderzoekers zeer zwak. Roche claimde ten tijde van de uitbraak van Mexicaanse griep dat het middel daar tegen beschermde. De Nederlandse overheid sloeg ter waarde van bijna 100 miljoen Tamiflu in, voor het geval er een pandemie zou uitbreken. De Engelse overheid deed hetzelfde en gaf bijna 500 miljoen pond uit. De pandemie bleef uit en tamiflu bleef in de opslag, maar het middel zou niet hebben geholpen als het nodig was, concludeert de studie

Bron(nen):   Daily Telegraph      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Waar ligt het aan?
  Was het de marketing pr die ons op het verkeerde been zette?

  Kon het pas na lang onderzoek duidelijk worden? M.a.w. was het een goedbedoeld ingezette remedie?
  Of deugt bedrijfsstructuur niet, waardoor te snel en foute conclusies worden getrokken?

  • Guest

   De farmaceutische industrie is veel slimmer en gewiekster dan de ministers van volksgezondheid en de Kamerleden. Daarbij werden de media door de farmaceutische industrie gebruikt om de mensen onnodig bang te maken.

   (in antwoord op Templein)
  • A.K.

   Big Pharma Maffia wil ons helemaal niet beter hebben. Zieke mensen brengen veel geld in het laadje. Wie denkt dat de farmaceutische industrie ons goede medicijnen wil verkopen is naïef, vreselijk naïef.

   (in antwoord op Templein)
 2. Buck Danny

  Hoe het komt? Lobbyen. Het heeft Ab Osterhaus waarschijnlijk geen windeieren gelegd: http://www.vn.nl/Archief/Wetenschapmilieu/Artikel-Wetenschapmilieu/Het-paniekvirus-van-Ab-Osterhaus.htm

 3. Bart Brandenburg

  Nogal wat onjuistheden in dit artikel:
  1. Tamiflu is geen vaccin.
  2. Tamiflu werkt niet preventief. Heeft de fabrikant ook nooit geclaimd. Het middel moest worden ingenomen bij beginnende griepverschijnselen en zou dan de ziekteduur mogelijk iets bekorten.
  En inderdaad, het middel werkt niet of nauwelijks. Maar dat wisten we toen ook al.
  Bart Brandenburg, arts, Medicinfo

 4. Saljoet

  Als het een homeopathisch middel was geweest was de Vereniging tegen de Kwakzalverij op alle media luidruchtig te horen.

  Vitamine C werkt wel: http://www.lunteren.com/nl/Nieuws/Eten-en-gezondheid/HogedosisVitamineCkangriepdebaas/

  Maar daar valt voor Big Farma niks aan te verdienen.

Reacties niet toegestaan