3 eenvoudige tips tegen decemberstress

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
dinsdag, 11 december 2012 om 10:53
kerstbal zwart
December! Nu MOET je je vrolijk voelen! De hele wereld is in feeststemming, nou ja, de Westerse wereld dan. Tradities zijn prachtig, maar voor veel mensen zijn het plichtplegingen waar je moeilijk onder uitkomt, een verzwaring van hun takenpakket, een verhoogde tijdsdruk en een aanzienlijke kostenpost. Meer iets om tegenop te zien, dan om naar uit te kijken. Logeren bij familie (alleen dat al!), je huis versieren, vrienden uitnodigen, uitgebreid koken (of een fortuin betalen aan prefab 'excellent' schotels die allemaal hetzelfde smaken), originele cadeautjes kopen, .... Niet alleen kerstavond, maar ook 1e, 2e en 3e(?) kerstdag moeten gevierd worden. Hoe overleef je deze waanzin? Vooral als je stemming onderhevig is aan een gebrek aan daglicht en je energie sneller weg sijpelt in de donkere dagen voor kerst, kan dat sterk contrasteren met de grenzeloze opgeklopte vreugde die we opgedrongen krijgen door de maatschappij, religie, cultuur en reclame. Het is dan ook helemaal niet vreemd om je overweldigd, teleurgesteld, eenzaam, opgejaagd of somber te voelen in deze tijd van het jaar. :
  • Hou het simpel
    Maak een lijst met wat je allemaal zou willen, kunnen, moeten, ... Stel prioriteiten. Vraag je af wat je zelf belangrijk vindt. Schrap alles wat je vervelend of overbodig vindt. Maak een plan voor de dingen waar je echt naar uitkijkt en schrijf in je agenda wanneer je wat moet doen om die te realiseren.
  • Wees flexibel
    Je hoeft niet per se op 24 december bij je moeder aan te schuiven om kalkoen te eten. Kerstavond en Kerstmis zijn bv. prima dagen om te reizen: altijd rustig op de snelweg. Creëer je eigen tradities. Je kunt er ook voor kiezen om kerst alleen te vieren met je eigen gezin. Daar moet je (schoon)familie vast even aan wennen, maar volgend jaar vinden ze het al zo vreemd niet meer.
  • Benoem je waarden
    Wat vind je echt belangrijk? Wat zijn alternatieve manieren om licht en vrolijkheid in je bestaan te brengen? Je zou je kerstrommel kunnen opruimen en naar de kringloopwinkel brengen. Breng letterlijk licht in je huis en beperk de kerstversiering bv. tot wat kaarsen en lampjes. Breng je kerstpaketten naar de voedselbank in plaats van je voorraadkasten te vullen met spullen die je niet lust. En wat religieuze en spirituele rituelen betreft: investeer je tijd en energie in dat wat echt betekenis heeft voor je.
Bron(nen): Psychology Today