Hoe komt het dat er steeds meer gevaccineerde mensen in het ziekenhuis belanden?

Coronasceptici schermen de laatste tijd met misleidende cijfers: er raken net zoveel gevaccineerden als ongevaccineerden besmet en de mensen met prik belanden ook steeds vaker in het ziekenhuis. Maar dat is logisch: er zijn véél meer gevaccineerden.

Volgens cijfers van de GGD is 48 procent van de besmette mensen dubbel gevaccineerd, 48 procent niet gevaccineerd en 4 procent heeft één prik gehad. Maar inmiddels is ruim 84 procent van de Nederlanders volledig gevaccineerd. Onder hen komen coronabesmettingen dus relatief veel minder voor dan onder de kleine groep niet-gevaccineerden, legt RTL Nieuws uit in een filmpje. Als er 100 besmettingen zijn, 50 onder gevaccineerden en 50 onder niet-gevaccineerden, maar er zijn 1000 mensen gevaccineerd en 100 niet. Dan raakt van de gevaccineerden maar 5 procent besmet en van de ongevaccineerden 50 procent.

Gevaccineerden in het ziekenhuis
Volgens het RIVM is 75 procent van de coronapatiënten in het ziekenhuis ongevaccineerd. Op de intensive care is dat 80 procent. De kans om als gevaccineerd persoon in het ziekenhuis te komen is heel klein, maar het aantal gevaccineerde coronapatiënten in ziekenhuizen is wel aan het stijgen. Dat is niet zo gek als je weer bedenkt dat er simpelweg veel meer gevaccineerde mensen zijn.

Volgens deskundigen is de kans dan ook groot dat er op een gegeven moment meer gevaccineerde dan ongevaccineerde mensen in de ziekenhuizen liggen. Dat betekent niet dat je je als gevaccineerde zorgen moet maken. Leeftijd speelt namelijk ook nog een grote rol. Vooral 60- en 70-plussers belanden op de ic.

Onder de gevaccineerden zijn er volgens de Longartsenvereniging bovendien twee groepen te onderscheiden: mensen van boven de 60 met vaak ernstige onderliggende aandoeningen of een afweerstoornis en mensen die simpelweg pech hebben, omdat het vaccin nu eenmaal niet 100 procent beschermt. Maar dat het toch heel behoorlijk werkt, is een feit waar we heel blij mee moeten zijn.