Waarom doet Afrika het zo goed in de pandemie?

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
zondag, 21 november 2021 om 7:32
anp 440895154
Aan het begin van de pandemie waarschuwden experts dat het coronavirus voor Afrika rampzalig zou worden. Maar de epidemie is veel onschadelijker dan in veel andere delen van de wereld. Een echte verklaring is er nog niet. Wel verschillende theorieën.
Sinds juli dalen in heel Afrika de besmettingscijfers.
Onderzoekers wijzen op een aantal factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan de positieve trend. Om te beginnen is de bevolking van het continent erg jong - de gemiddelde leeftijd van Afrikanen is rond de 20, terwijl die van West-Europeanen rond de 43 ligt. Bovendien is de verstedelijking minder sterk. En grote delen van het dagelijks leven spelen zich buiten af. Er wordt ook onderzocht of genetische redenen of de effecten van andere ziekten ook een rol kunnen spelen.
In zekere zin was het continent misschien beter voorbereid op het coronavirus dan de westerse geïndustrialiseerde samenlevingen. De autoriteiten hebben ervaring met het onder controle krijgen van epidemieën zonder vaccins, zegt Christian Happi, hoofd van het African Centre of Excellence for Genomics of Infectious Diseases aan de Redeemer's University in Nigeria. De uitgebreide netwerken van lokale gezondheidswerkers zijn cruciaal. "Het gaat niet altijd om hoeveel geld je hebt of hoe vooruitstrevend de ziekenhuizen zijn", benadrukt Happi in Die Welt.
Devi Sridhar, gezondheidswetenschapper aan de Universiteit van Edinburgh, benadrukt ook de snelle reactie van sommige Afrikaanse regeringen. Zo sloot Mali de grenzen voordat de eerste coronagevallen zich in het land voordeden.
De culturele benadering in Afrika is anders, zegt Sridhar. "Deze landen hebben Covid met een gevoel van nederigheid benaderd omdat ze al dingen als ebola, polio en malaria hebben meegemaakt."
Veruit het hoogste aantal besmettingen op het continent werd de afgelopen maanden geregistreerd in Zuid-Afrika. Meer dan 89.000 doden zijn daar gelinkt aan het coronavirus.
De meeste andere landen hebben tot nu toe geen meldingen gehad van abnormaal hoge sterftecijfers die aan de pandemie kunnen worden toegeschreven.
Volgens de WHO maken de coronadoden in Afrika drie procent uit van de wereldwijde slachtoffers - het aandeel in Europa is 29 procent, dat van Noord- en Zuid-Amerika is 46 procent.
Bron(nen): Welt amm Sonntag