Experts: Westerse landen hadden nieuwe virusvariant kunnen voorkomen

Als rijke landen niet alle vaccins hadden ingepikt maar ervoor hadden gezorgd dat armere landen ook toegang hadden tot een prik was de nieuwe variant waarschijnlijk niet uitgebroken, zeggen experts.

De B.1.1.5.2.9-variant die in onder meer Zuid-Afrika en Botswana is opgedoken heeft 32 mutaties op het spike-eiwit waarop het vaccin werkt. Onderzoek moet uitwijzen of de variant daadwerkelijk aan de vaccins kan ontsnappen. Op het eerste gezicht lijkt de coronamutant wel een stuk besmettelijker dan de toch al zo besmettelijke deltavariant.

Experts zoals Tim Bierley, van Global Justice Now, zeggen dat de nieuwe variant 'volledig te voorkomen' was geweest als arme en middeninkomenslanden toegang hadden gekregen tot de vaccins. "Meer dan een jaar vragen Zuid-Afrika, Botswana en andere landen wereldleiders om het intellectueel eigendom op de vaccins vrij te geven zodat ze hun eigen vaccins kunnen produceren. Dit wordt volgende week besproken op de conferentie van de Wereldhandelsorganisatie maar tot nu toe heeft de EU dit proces geblokkeerd," aldus Bierley in The Guardian.

Eerder al waarschuwden experts dat coronamutaties vrij spel hebben zolang er landen zijn met een lage vaccinatiegraad. Het westen heeft verzuimd dat op te lossen. Dat komt nu als een boemerang terug.

Bron(nen):   The Guardian