Kun je een boosterprik in het buitenland halen?

Nu in Nederland de vaccinatiecampagne weer zo traag op gang komt, is het verleidelijk om een boosterprik in het buitenland te halen, maar mag dat wel?

Afgelopen week zaten twee ouders aan een talkshowtafel te vertellen hoe ze naar Wenen waren gereden om hun kinderen te laten vaccineren en tegelijk een boosterprik voor zichzelf te halen. Ze maakten er maar een weekendje weg van. Begin november bood Oostenrijk dat ook zelf aan: wie wilde kon bij binnenkomst in het land gevaccineerd worden. Maar twee weken later trok het land het aanbod weer in: ze hadden niet genoeg capaciteit.

Twee journalisten van de Telegraaf togen afgelopen week naar Frankrijk. Hen lukte het wel vrij eenvoudig om een booster te krijgen in het Noord-Franse Valenciennes. De dienstdoende zorgmedewerkers accepteerden een Nederlandse QR-code en de adresgegevens van het hotel waar het tweetal verbleef. Maar toen zij later bekendmaakten journalisten te zijn, weigerden de arts commentaar. "Het is niet de bedoeling dat een stormloop vanuit het buitenland ontstaat.”

Conclusie: je kunt mogelijk een booster in Frankrijk krijgen, maar zodra heel veel mensen het gaan doen, zal dat ongetwijfeld stoppen.

Het betekent dat veel mensen met wintersportplannen in de problemen komen: in Frankrijk is vanaf 15 januari de boosterprik verplicht, tenzij je je laat testen.