Nieuw: rode wijn is toch NIET gezond

Veel mensen troosten zichzelf als ze weer eens inschenken met de gedachte dat ze door een glaasje wijn te drinken gezonder worden. Een aantal jaren geleden zou zijn aangetoond dat de stof resveratrol die in wijn zit levensverlengend werkt. Helaas. Een nieuw en groter onderzoek van de John Hopkinsuniversiteit, waar De Volkskrant over schrijft, zegt dat de geneeskrachtige werking van wijn een sprookje is.

Bijna achthonderd Italiaanse 65-plussers werden negen jaar gevolgd. Met urine-onderzoek werd vastgesteld welke deelnemers veel of weinig resveratrol binnenkregen en of dat correleerde met hun gezondheid. Niet dus: het maakt helemaal niets uit.

Volgens deskundigen is deze studie grondiger en dus betrouwbaarder dan de studies die beweerden dat je wijn moest drinken voor je gezondheid. Het nieuwe wetenschappelijke standpunt luidt dus: wijn drinken is niet goed voor je.

 

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Geen nood, over een paar jaar komt er vast wel weer een ander (door de wijnhandel uitgevoerd) onderzoek waaruit blijkt dat het beregezond is om wijn te drinken.

  • Kopje thee

   Over een paar jaar? Ik zet er geld op in dat we nog in 2014 het tegendeel te lezen krijgen op WEL.

   (in antwoord op catchit64)
 2. Meester Proper

  Als het helemaal niets uitmaakt of je wel of geen wijn drinkt, kun je maar beter wel wijn drinken!
  *hik*

 3. Solonechope

  Als je gelooft dat wijn drinken goed voor je is dan is dat het ook bewijst onderzoek keer op keer (placebo).

 4. JerushaG

  Nou moe, was ik opeens overgegaan op helemaal geen wijn meer door de week bij het eten, en geen cafeïne, omdat allebei ongezond zijn (werd beweerd); toen was het opeens weer beter om wel een glas rode wijn bij het eten te drinken dan helemaal niets, en nu is het opeens weer beter om niets te drinken. Ja zeg, ik blijf aan de gang… Ik blijf voorlopig toch mooi een glas wijn bij het eten drinken – in mijn geval, ietsje meer, nl. 175 ml (maar voor een vrouw van 1.70 en 63 kilo moet dat kunnen, lijkt me). Volgens testen drink ik niet teveel. Zelfs als ik een paar keer per jaar, bij speciale gelegenheden, drie bellen wijn – of een fles Prosecco met Oud & NIeuw – drink.
  Een beetje alcohol drinken bij eten dat verzadigde vetten bevat (zoals kokosmelk in Thais eten) lijkt me juist wel goed. Bijvoorbeeld een glas witte wijn of een flesje witbier.

Reacties niet toegestaan