Studie: ‘Wie na volledige vaccinatie besmet raakt, bouwt superimmuniteit op’

Als je na gevaccineerd te zijn toch een coronabesmetting oploopt, bouw je een soort superimmuniteit op, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

Ze spreken ook wel van hybride immuniteit als je een vaccinatie en een besmetting doormaakt. Wetenschappers uit Oregon bestudeerden doorbraakinfecties, dus een besmetting na vaccinatie, bij personeel van de lokale universiteit. De groep die zo'n doorbraakinfectie doormaakte had nadien een veel hogere immuniteit dan de groep die enkel volledig gevaccineerd was. “Een verhoging van 1.000 procent en soms zelfs 2.000 procent, dus een echt hoge immuniteit”, zegt Fikadu Tafesse, professor moleculaire microbiologie en immunologie. “Dat is bijna ‘superimmuniteit’.”

Maar zo klinkt het waarschuwend: het is geen goed idee om bewust een coronabesmetting op te lopen na vaccinatie. “Een boosterprik is nog altijd veiliger dan Covid-19 krijgen, zeker voor wie risico loopt op ernstige ziekte, zoals 70-plussers, mensen met diabetes of met een verzwakt immuunsysteem”, zegt Gregory Poland, directeur van Mayo Clinic’s Vaccine Research Group. 

Bron(nen):   HLN