‘Omicron kan “ticket uit de pandemie” zijn’

Het staat nu bijna vast: omicron is minder ziekmakend dan corona tot nu toe was. Het is veel besmettelijker, maar de effecten zijn milder. Dat betekent niet dat de ziekenhuizen niet vol kunnen lopen: als heel veel mensen een mildere variant krijgen kan dat nog steeds een heleboel zwaar zieke patiënten opleveren.

Maar het is denkbaar dat het virus verder deze kant op muteert: besmettelijker, maar onschuldiger. En dat zou goed nieuws zijn. OMT-lid Marc Bonten bevestigt tegen de Nos dat het in de toekomst "theoretisch mogelijk is" dat we uiteindelijk naar een gunstigere situatie gaan met een veel besmettelijkere variant die minder ziekmakend is. Maar het is slechts "een van de mogelijkheden", benadrukt hij.

Ook epidemioloog Frits Rosendaal (LUMC) vindt dat omikron in de toekomst "de ticket uit de pandemie" zou kunnen zijn. Dat is een optimistisch beeld, erkent hij, en er zijn door de onzekerheden van het onderzoek ook kanttekeningen bij het optimisme te plaatsen. "Het zou ook tegen kunnen vallen."