Omicron is niet te stoppen en dat is (waarschijnlijk) goed nieuws

Omicron is zo besmettelijk dat ook strenge maatregelen besmetting amper kunnen tegenhouden, denken steeds meer deskundigen. In Duitsland wordt nagedacht over het laten vallen van veel beperkingen, in Engeland zijn er amper beperkingen en ook Frankrijk laat omicron min of meer zijn gang gaan.

Volgens Channel 12 News bespreken regeringsfunctionarissen in Israël zelfs of ze moeten overschakelen op een model van massale infectie en dus natuurlijke besmetting moeten toestaan.

Er zijn ook landen die niet overtuigd zijn van de gunstige wending en lockdowns handhaven of verscherpen.

Maar steeds meer virologen denken dat omicron de weg naar de uitgang biedt: de hele bevolking is binnen korte tijd ofwel gevaccineerd, ofwel besmet geweest. Daarmee wordt covid endemisch: het is er wel, maar het heeft geen ingrijpende gevolgen. Het virus zou dan nog wel aanwezig zijn, maar niet meer levensbedreigend voor grote groepen. Veel beperkingen zouden dan achterwege kunnen blijven.

Zuid-Afrika versterkt die overtuiging: daar ging een golf Omicron door het land. Er raakten zeer veel Zuid-Afrikanen besmet, maar de ziekenhuizen konden de drukte makkelijk aan.

In veel landen wordt wel gevreesd voor een ander probleem: er zullen zoveel mensen een beetje ziek worden dat er een tijdelijk tekort aan personeel ontstaat in kritieke sectoren van de samenleving. in Engeland is de kans nu groter dan de ziekenhuizen ontwricht raken door te hoog ziekteverzuim, dan door te veel patiënten.

Bron(nen):   Welt am Sonntag