Besmettingen exploderen in ziekenhuizen: Besmet personeel mogelijk toch aan het werk

Tussen de 10 en 25 procent van het zorgpersoneel is besmet met het coronavirus, blijkt uit een rondgang van de Telegraaf langs acht ziekenhuizen. Die overwegen nu om besmet maar klachtenvrij personeel toch in te zetten.

"Het loopt in Amsterdam uit de klauwen, net zoals in Londen. Dit is echt een grootstedelijk probleem”, zegt bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC. "We zien de weerslag van de besmettingen onder de Amsterdammers – 40% test positief – terug bij ons personeel. Daar test inmiddels 1 op de 4 AMC- en VU-medewerkers positief, vaak tot hun verbazing. Een week geleden was het nog 1 op de 20. De feestdagen en de besmettelijkere omicronvariant hebben samen gezorgd voor een corona-ontploffing.”

"Als personeel niet inzetbaar is, heeft dat een ontwrichtend effect op het dienstrooster," gaat Kramer verder. "Maar omdat veel positief getest personeel geen klachten heeft, denken we eraan om besmet maar symptoomvrij personeel toch in te zetten. Volledig beschermd uiteraard.”

Maar niet alleen in het Amsterdamse ziekenhuis zijn veel besmettingen. In het Nijmeegse Radboudumc werd zo’n 12 procent van het personeel positief getest. In het Erasmus ligt het op 10 procent en in het UMC Utrecht testte ruim 14 procent positief. Bij het UMC Groningen liep het besmettingspercentage na de feestdagen op tot 10 procent.

Bron(nen):   De Telegraaf