Lage vaccinatiegraad Rotterdam: "Niet iedereen begrijpt persconferentie"

Ziekte, Gezondheid, gezondheidszorg
maandag, 10 januari 2022 om 11:51
anp 442420043
Niet iedere ongevaccineerde is een schreeuwende complotdenker, soms gaat er ook onwetendheid schuil achter de beslissing om geen vaccin te nemen. De Rotterdamse huisarts Shakib Sana legt in de Volkskrant uit dat er sprake is van een vaccinatiekloof.
Vooral in Rotterdam is die goed zichtbaar: in de armere wijken is slechts 30 tot 40 procent gevaccineerd, terwijl het vaccinatiepercentage in de meer welvarende wijken 80 tot 90 procent bedraagt. Sana zet zich in om de kloof te dichten. Hij zette mede een website op waarin medici met een migratieachtergrond in hun eigen taal vertellen over vaccineren. Ook ging hij samen met anderen in drie achterstandswijken de markt op om mensen te informeren.
Geen internetHij legt uit waarom sommigen mensen niet gevaccineerd zijn. "De belangrijkste verklaring is dat lang niet iedereen in staat is om de persconferenties van het kabinet of de informatie op de website van het RIVM te begrijpen. Ik heb patiënten die al twintig jaar suikerziekte hebben, maar nog steeds niet weten wat insuline precies doet, laat staan dat ze termen als ‘R0-waarde’ of ‘risicofactor’ kunnen volgen."
"Daar komt bij dat de manier waarop de overheid over corona communiceert vooral gericht is op de grote massa die goed thuis is in de digitale wereld. Dus niet op de mensen die geen geld hebben voor een smartphone of een fatsoenlijke internetverbinding, die geen NOS-app hebben gedownload en die zich geen raad weten met Digi-D. Die groep bestaat echt niet alleen uit migranten, zoals vaak wordt gedacht. Uit onderzoek blijkt dat het om 35 procent van de Nederlandse bevolking gaat."
"We hebben het hier dan ook niet over een migratieprobleem maar over een sociaal-economisch probleem. Het is opmerkelijk dat de overheid daar zo weinig rekening mee heeft gehouden, want dat inwoners van kwetsbare wijken een informatieachterstand hebben, is al heel lang bekend. Daar is ook uitgebreid onderzoek gedaan."
Bron(nen): De Volkskrant