‘Stadsgroenten niet zo gezond als ze lijken’

Culinair publiciste Karen Vaneker schrijft in Trouw dat ze liever groenten uit de supermarkt haalt dan uit de tegenwoordig zo populaire stadstuin. Vanwege lucht- en bodemvervuiling zouden die mooie verse bio-groenten uit je eigen tuintje te veel gifstoffen bevatten. Het is hip, want groen, biologisch en gezond, de stadstuin. Dat laatste valt dus flink tegen. Uit een onderzoek in Berlijn blijkt dat eigen geteelde groenten in de stad ongezonder zijn dan uit de supermarkt. In België zijn te hoge concentraties lood, cadmium en arsenicum in stadsgroenten gevonden. Die vind je niet in supermarktgroenten, omdat die aan allerlei strenge regels moeten voldoen. Nederland is een van de meest vervuilde landen van Europa, stelt Vaneker. Lucht, water en bodem zijn meer vervuild dan in Griekenland en Spanje. Er zijn 250.000 locaties met zoveel zware metalen in de grond, dat het slecht is voor de gezondheid. Ook concentraties fijnstof behoren tot de hoogste van Europa. Toch bevindt zich op het dak van Zuidpark, langs de A10 in Amsterdam een hele grote moestuin. Je kunt er ook lunchen met groente uit eigen tuin. Vast heel lekker, maar of het ook zo gezond is.    

Bron(nen):   Trouw      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. catchit64

  Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam. We hadden thuis altijd al een moestuin.
  Ben 24 jaar geleden naar Brabant verhuist. Heerlijk wonen, leven en eten.
  Al jaren heb ik een moestuin en ik kan je zeggen dat het verschrikkelijk lekker is wat ik uit mijn tuintje haal. Er zal ongetwijfeld rottigheid in de lucht hangen waardoor ook mijn groente wat smetjes kunnen hebben maar het smaakt heerlijk.

 2. Lio

  Het is waar wat hier staat. Maar iedereen zou dit moeten weten, dat zou toch geen verrassing moeten zijn.

 3. Buck Danny

  Karin Vaneker hoor je dan weer niet over de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen aanwezig op supermarktgroenten en fruit en de wettelijke normen die aan herziening toe zijn vanwege gezondheidsrisico’s.

Reacties niet toegestaan