Waarom de oversterfte vorig jaar in Nederland zoveel hoger was dan in andere landen

In november en december vorig jaar overleden er ruim 10.000 meer mensen dan normaal en Covid léék niet de oorzaak. Het blijkt vooral een gevalletje van slechte registratie te zijn.

Slechts iets meer dan 3000 sterfgevallen werden officieel toegeschreven aan corona. Maar waarschijnlijk zijn duizenden coronadoden in zorgcentra niet geregistreerd, blijkt uit een voorlopige analyse van het CBS. Maar dan nog ‘ligt de totale sterfte iets boven de verwachte sterfte’.

Dat komt mogelijk door uitgestelde zorg of het ging om kwetsbare mensen die aan een ander virus zijn overleden. Wat ook kan is dat mensen indirect door corona overleden, doordat ze bijvoorbeeld hartproblemen kregen als gevolg van het virus.

Wat ook nog niet helemaal duidelijk is, is waarom de oversterfte in Nederland zoveel hoger was dan in andere landen. Maar dat komt mogelijk doordat de boostercampagne zo laat van start ging.

Tijdens de eerste golf in het voorjaar van 2020 overleden er ongeveer 8.400 meer mensen dan normaal, in de najaarsgolf van dat jaar was er een oversterfte van 9.500 mensen, allemaal het gevolg van het coronavirus.

Bron(nen):   De Volkskrant