Bacteriën in urine laten zien of vrouw zwanger kan worden

Artsen van het Erasmus MC in Rotterdam hebben een urinetest ontwikkeld waarmee zij kunnen voorspellen of een vrouw zwanger kan raken na een ivf-behandeling. De test meet voorafgaand aan de ivf-behandeling 4 bacteriën. Vrouwen die niet zwanger worden, hebben van die bacteriën een zeer specifieke hoeveelheid in hun urine, die compleet afwijkt van die van vrouwen die wel zwanger worden, zo meldt de Volkskrant. Van de vrouwen die een ivf-behandeling ondergaan - ongeveer 9000 per jaar - raakt een derde zwanger. Met de nieuwe test zou je veel vrouwen een belastende behandeling kunnen besparen. Volgens de onderzoekers zou je ieder jaar 2.610 vrouwen kunnen uitsluiten omdat ivf bij hen zinloos is.  Dat levert ook een flinke besparing op in de zorgkosten. Nu kosten ivf-behandelingen op jaarbasis 48 miljoen euro. Uitsluiten van vrouwen die niet zwanger kunnen worden middels ivf  volgens de urinetest zou een besparing opleveren van ongeveer 12 miljoen euro per jaar. Tot nu toe is de test toegepast bij 80 vrouwen. Voordat hij gebruikt kan worden om vrouwen uit te sluiten van ivf-behandeling moet hij eerst nog in een grotere groep onderzocht worden.

Bron(nen):   de Volkskrant      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  Hoe is het toch mogelijk dat IVF door ons zorgomslagsysteem betaald wordt?
  Ik gun iedere vrouw kinderen als ze dat graag wil, maar waarom zou de gemeenschap daaraan moeten bijbetalen?
  Ons zorgsysteem zou toch dienend moeten zijn aan het voorkomen of genezen van ziekten?

  • marianne martens

   Vreemd kennelijk vergeet U ook dat er een man in het spel is, waarom zou een gemeenschap hier niet aan mee betalen, waarom wel aan sportblessures, vuurwerkaccidenten , lam van de drugs en alcohol het ziekenhuis in ( veelal mannen ), waarom niet? Het is al bezopen dat veel mensen helemaal vergiftigd zijn door de taal van Balkende -einde, Rutte met zijn semi criminele claque, CDA, PvdA die vinden dat iedere burger verant-woooorrrrrd-elijk is. Volslagen bezopen te denken dat de mens iets alleen kan terwijl er is bewezen dat mensen liefs bij groepen willen horen.Betaal graag aan zaken waar ik niet achter sta omdat het wezen mens zich zo goed mogelijk behoort te ontwikkelen. Weet wat ook zo vreemd is dat de Noord- EU volstrekt geen steun geeft aan Zuid- Europa ,inzake vluchtelingen uit Afrika.Zuid .EU wordt 3 dubbel gepakt,
   behalve de politieke elite aldaar heeft niemand voldoende middelen van bestaan, behalve de politieke aldaar heeft niemand nauwelijks goede gezondheidszorg, behalve de politieke aldaar heeft niemand de noodzakelijke overlevingsmedicijnen, behalve de politieke elite aldaar heeft meer dan de 1/2 geen baan, de jongeren 3/4 geen etc.Bewezen is
   dat bij grote sociale voorzieningen de mensen, ook de elite het meest tevreden is met zijn leven en de samenleving.

   (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    Er zijn vele manieren om een kinderwens te vervullen, adoptie, pleeggezin etc. Je ziet hier een gevolg van het compartimenteren van problemen, niet anders dan op de arbeidsmarkt (maak het moeilijk/onaantrekkelijk om een klein baantje te hebben terwijl Polen staan te stucen of asperges steken).

    Ik stel het hier scherp, maar al je punten zijn wel terecht. Het nadeel van collectiviteit (waar ik als principe ook achter sta) is meebetalen aan zaken waar je niet zo blij mee bent, dit is dan inderdaad een van de minst ongewenste.

    (in antwoord op marianne martens)
  • bebeben

   Inderdaad, het voorkomen en genezen van ziekten, het bestrijden van pijn, het verhelpen van gebreken etc. Soelaas bieden aan degenen met een niet goed functionerend voortplantingssysteem, valt daar ook onder.

   (in antwoord op Apekool)

Reacties niet toegestaan