Antibiotica-resistente bacterie voor het eerst in voedsel gevonden

Canadese onderzoekers hebben een bacterie die resistent is tegen de meeste soorten antibiotica voor het eerst aangetroffen in voedsel, meer bepaald in rauwe inktvis uit een Chinese kruidenierswinkel in de Canadese stad Saskatoon, zo staat in een rapport van het U.S. Centers for Disease Control and Prevention. Van oorsprong zou de inktvis uit Zuid-Korea komen. De ontdekking houdt in dat mensen een veel groter risico op besmetting lopen dan werd gedacht. Tot nu toe werd dit soort bacteriën alleen in ziekenhuizen aangetroffen en daarbuiten bij mensen die de bacterie in een ziekenhuis hadden opgelopen en bij reizigers uit verre oorden. Als je de inktvis voldoende verhit, zou dat de bacterie doden. Besmetting is dan alsnog mogelijk door cross-contaminatie, bv. als je je handen niet goed wast of het keukenoppervlak dat met de rauwe inktvis in aanraking is geweest niet goed schoonmaakt. De bacterie, Pseudomonas fluorescens genaamd, is niet dodelijk voor gezonde mensen. Voor mensen waarvan het immuunsysteem is aangetast door chemotherapie of ziekte kan zij wel zeer gevaarlijk zijn. De bacterie is een variant van een bacterie die oorspronkelijk veel voorkomt in afval en in water, maar in dit geval heeft zij een genetische mutatie ondergaan die haar resistent maakt tegen antibiotica. Het grootste gevaar schuilt hem in het feit dat deze genetische mutatie ook aan andere  bacteriën kan worden doorgegeven. Dit zou veel voorkomende bacteriën, zoals de E. coli bacterie die o.a. blaasontstekingen veroorzaakt, resistent kunnen maken tegen antibiotica.  

Bron(nen):   The Washington Post